Jojo Moyes: Ob tebi

Vem, kot papiga ponavljam besede, da knjige pravzaprav berejo nas. Odklepajo čustva, rušijo pregrade ter gradijo mostove.

Ob tebi je roman, ki me je ujel nepripravljeno, dotaknil se me je globlje od vsega, kar sem prebrala v zadnjem času. Ljubezen. Prelomnice, ki presekajo življenje na dvoje. Odločitve. Izbire. Ne, knjige nisem prebrala, “pojedla” sem jo v dveh dneh, kljub 560-im stranem. Del zgodbe me je spominjal na fantastični francoski film Prijatelja (obvezno ga dodajte na seznam, če še ga niste pogledali), a njeno sporočilo je poglavje zase.

Majhen nasvet za nežne dušice: preden pričnete prebirati vrstice, se oborožite s paketom robčkov 🙂 .

ob-tebi

Cecelia Ahern: Če bi me videla

“Če ti pade na tla kozarec ali krožnik, se zasliši glasen tresk. Ko se razbije okno, zlomi mizna noga ali pade slika s stene, nastane hrup. Ko pa se ti stre srce, se to zgodi v popolni tišini. Ker je strtje srca tako pomembno, bi človek mislil, da bo to najglasnejši zvok na svetu ali da ga bo spremljal nekakšne slovesen zvok gonga ali cimbal ali donenje zvona. Vendar je neslišno in skoraj si želiš kakšnega zvoka, da bi te zmotil pred bolečino. Če je že kak zvok, je notranji. Kriči, vendar tega ne sliši nihče drug kot ti.”

Ahhh, ko berem tako čudovito spletene stavke izpod peresa Cecelie Ahern, si zaželim, da bi imela tudi jaz sposobnost ustvariti tako popolne vrstice :).

Po napornem decembru je čas za mini oddih. Obvezna terapija za polnjenje baterij so zame knjige, ki sem jih predolgo zapostavljala. Obožujem svetove, prepolne domišljije, ki jih ustvarja Cecelia. Nahranijo otroški del v meni in me odklopijo od vsakdanjosti. Kljub temu, da so začinji z nežnostjo, niso kičasto osladni (limonad pa res ne maram). Po čudovitih romanih Kam si odšla ter Dar, je bil tokrat na vrsti Če bi me videla.

e-bi-me-videla-trda-vezava

Dokumentarni film: Planet ocean

Del filma Planet ocean jemlje dih, saj je poln čudovitih posnetkov življenja pod vodo. Barve, gibanje, vse vidiš tako od blizu, da bi kar stegnil roko in se dotaknil lepote. Drugi del filma prinaša temno plat – povezavo med oceanom in človekom, ki jo človek tako neusmisljeno trga. Planet Zemlja in oceani niso zares naši, so le naš dom. Podobno kot človeško telo, ki se na neki točki zamemarjanja zruši, se tudi naš edini dom lahko zaceli sam le do neke mere.

Ko sem gledala svet pod vodo, kako biva v harmoniji in medsebojni povezanosti, mi je postalo kristalno jasno, da je človek edino bitje, ki ruši harmonijo, a je hkrati edini, ki zmore dojeti njen pomen in nujnost. Ko pomislimo, da smo le en majhen delček tega in je breme na naših ramenih neznatno, razmislimo znova. Razmislimo o tem, kako prispevamo k rušenju in kaj bi od danes naprej lahko naredili bolje. Res je, en sam človek ne more rešiti sveta, lahko pa vsak zase poskrbi, da rani skupni dom tako malo, kot je le mogoče.

Film: We are Marshall (2006)

Moram se pohvaliti (ali pa tudi ne? :)) – v zadnjem času pridno delam kljukice na seznamu “Moram pogledati”. Z bivšo sodelavko sva zapadli v XXL filmsko debato, ki traja že dva dni :), in brskava za filmi, vrednimi ogleda. Moj seznam se daljša, daljša, daljša. Kar je ravno prav, saj je hladnejši del leta, ki že nepotrpežljivo trka na vrata, naravnost idealen za stiskanje pod koco & fantastične filme.

We are Marshall je posnet po resničnih dogodkih. Pretresljivo tragičen začetek raste s počasnimi, a vztrajnimi koraki, dokler ne zraste na pogorišču, polnem pepela, novo upanje.

Film: Freedom writers (2007)

Obožujem resnične zgodbe, polne čustev ter navdiha. Freedom writers je zgodba o ljubezni, sovraštvu, drugačnosti in neskončni moči besede, ki lahko za vedno spremeni naš svet. Fantastičen film s fantastično Hilary Swank v glavni vlogi.

Freedom writers je film, ob katerem sem razmišljala, koliko lažje je moje življenje, ker ne živim v vojnem območju, ker ne rabim vsakodnevno braniti svoje rasne drugačnost, ker sem ženska in se za razliko od mnogih žensk na svetu lahko svobodno odločam o svoji usodi. Ampak kolikokrat se zbudimo s hvaležnostjo v srcih, ker so naše okoliščine tako ugodne za rast? Kolikokrat se pritožujemo nad težo naših bremen, medtem ko bi ljudje po svetu dali vse, samo da bi bili v naših udobnih čevljih?

Film: The great Gatsby (2013)

Kaj naj rečem, Leonardo DiCaprio mi je ponovno dokazal, da je film z njegovim imenom v glavni vlogi še kako vreden ogleda. Kdor zna, zna :).

The great Gatsby je adaptacija slavnega romana F. Scotta Fitzgeralda pod taktirko režiserja spektaklov Moulin Rouge in Avstralija. Kljub temu, da nas popelje nas daleč nazaj, v divja 20. leta prejšnjega stoletja, čas velikega gospodarskega razcveta ZDA, ima pridih današnjega časa.

Henri Charriere: Metulj

Henri Charriere (1906–1970) je postal svetovno slaven prav zaradi Metulja. Bil je francoski obsojenec, ki so ga leta 1931 zaradi umora poslali na prisilno delo v Francosko Gvajano. Obsodili so ga na dosmrtno prisilno delo v krutih zaporih, čeprav je do konca življenja trdil, da ni kriv. Pripoved popisuje njegovih devet poskusov pobega. Čeprav so mnogi dvomili v pristnost pisateljeve izpovedi, je delo postalo kultna knjiga mnogih generacij, njegova zgodba pa je bila po letu 1973, ko so posneli istoimenski film (dodajam na seznam Poglej :)) , še močneje zasidrana kot simbol neustavljivega hrepenenja po prostosti.

Kljub trditvam, da si je večino dogodkov “izposodil” od sojetnikov, je zgodba napeta kot gumica ter polna pretresljivih vrstic. Prikaz zaporniškega življenja me je spomnil na resnično življenje. So ljudje, ki se oklepajo svojega še tako ubogega življenja in ne tvegajo, saj bi lahko izgubili še tisto malo, kar imajo. In so ljudje, ki nikoli ne nehajo sanjati, in tvegajo popolnoma vse za to, kar bi lahko bilo.

Henri Charriere Metulj

Kerstin Gier: Za vsako rešitev se najde težava

Čeprav nisem oboževalka kičastih ženskih romanov, se tu in tam vseeno prileže zgodba z pocukranim pravljičnim koncem. Včasih je vendar lepo verjeti v čudežne razplete življenja, a ne? 🙂 Za vsako rešitev se najde težava je super knjiga za lahkotno poletno branje  :).

Kaj bi se zgodilo, če bi vaša družina, prijatelji in znanci izvedeli, kaj si zares mislite o njih? Gerri se v najlepših letih odloči končati življenje in napiše poslovilna pisma vsem, ki jih pozna, pri tem pa ne skopari z žaljivkami. Kakšna groza, da se načrt z uspavalnimi tabletami in vodko ponesreči … Gerrino življenje tako čez noč postane prava norišnica, polna huronsko smešnih zapletov, ki pa ji nepričakovano prinesejo srečo in ljubezen, nad katerima je že obupala.

za-vsako-resitev-se-najde-tezavaŠtevec prvih korakov: 142/365