Poezija Iz Zaprašenega Arhiva VIII.

Lahko prisloniš mrzlo puško 
na moje čelo.
Z matematično natančnostjo
lahko medtem prebrskaš oči
in iščeš iskro strahu.
Niti za dolžino temne borovnice
ne bom pobegnila proč.

Morda bo za trenutek
misel na svinčeno kroglo,
ki išče pot skozi dolgo cev,
kot strela ožgala možgane –
a pogum,
ki se kotali v meni,
ne bo dovolil vekam,
da bi zatrepetale.

Misliš,
da me umirjajo puščice spominov,
ker sem bila nekoč že prerešetana
bolj kot drag švicarski sir?

Kako se motiš!
Gladina v meni je mirna
kot napeta struna,
ker nimaš moči od trenutka,
ko sem nehala verjeti,
da obstajaš.

Samo strah si,
ki kot vampir izgine,
kakor hitro ga ujame sončni žarek.

Trenutno stanje duha: Grem na porcijo sončka 🙂

Poezija Iz Zaprašenega Arhiva II.

Amputirano upanje in sanje v kotu kletke,
zaklenjene z nešteto ključavnicami.
Baterije žalosti zarjavelih ključev
so napolnjene do maksimuma.

Labirint do sonca in zvezd
je zgrajen po matematični formuli
s tisoč neznankami,
jaz pa sem izgubila drobtinice
in ne najdem poti domov.

Umrla sem v zmešnjavi cest.
Ampak ne joči.
Nekje drugje sem se znova rodila.

Trenutno stanje duha: Še malooo 🙂

Poezija Iz Zaprašenega Arhiva I.

Prešnji teden sem na veliko polnila škatle. Razlog? Selitev v novi domek. Pri praznjenju omar sem razmišljala o tem, kako malo stvari dejansko uporabljam, kako malo potrebuje človek za  preživetje. Bilo je kar nekaj aha-trenutkov (prevod: ko ob najdbi dolgo iskanih predmetov rečeš: “Aha, tukaj si!”). Zmagovalka je bila namizna lučka, ki sem jo iskala vse odkar sem se lansko leto priselila in sem jo že dodala na seznam najbolj misterioznih in nikoli pojasnjenih dogodkov mojega življenja. V enem od predalov je med kupom knjig ležala drobna beležka in kup listov s pesmimi. Najstarejši datum je leto 1999, torej je najstarejša pesem iz prejšnjega tisočletja (le zakaj se nenadoma počutim kot stara ženička? ).
ZAKAJ?

Leteti hočem.
Zakaj mi lomiš krila?
Svobodo hočem.
Zakaj me želiš zasužnjiti?
Zbuditi se hočem.
Zakaj mi podtikaš uspavalne tablete?
Hočem biti jaz.
Zakaj mi ne dovoliš?

Trudim se na vso moč.
Zakaj to ni dovolj?
Zate si natikam maske.
Zakaj ni nobena dovolj dobra?
Dam ti vse.
Zakaj hočeš še več?
Umiram globoko v sebi.
Zakaj tega ne vidiš?

Zakaj si tako slep? Zakaj?

Trenutno stanje duha: Vesela, da sem v vsem tem času zrasla vsaj za nekaj metrov 🙂

Zakaj se Francka in Francelj ne razumeta (PS)

Predstavljajte si drobno, s prostim očesom nevidno pikico. Iz pikice nastane pika, iz pike nekaj, kar spominja na droben grozd. No, pa da ne bom že na samem začetku prekoračila močno zaželene meje 3000 znakov, bom preskočila opis drobnega grozda, ki zraste na velikost velikega grozda, nato slive, mandarine in tako naprej.

Poleg rasti se spreminja tudi oblika pikice. Čez približno 9 mesecev rasti in spreminjanja oblike, poči mehurček, v katerem je bila varno zaščitena pred vplivi zunanjega sveta. Drobni prstki, nežna koža in glasen jok kot znak protesta tega prehoda – in človeštvo se je prav v tem hipu povečalo za eno punčko. Hm, to drobno bitje potrebuje ime. Pa naj bo Francka, če se že tale zgodba odvija v Sloveniji.

Pa poglejmo, kaj se dogaja s tole našo Francko. Nekje sem brala, da pridemo na ta svet s samo dvema strahovoma – prvi je strah pred padcem, drugi je strah pred glasnimi zvoki. Vsi ostali strahovi so priučeni, programirani. Tega žal ne morem potrditi iz lastnih izkušenj, ker se časov svojih plenic niti medlo ne spominjam – se pa kljub temu zdi zgornja trditev smiselna.

Francka ima, če jo primerjamo z računalnikom (doba modernih stvari kar kliče po modernih primerjavah), “naložen” le osnovni program. V njem so zapisani podatki kot npr. ljubezen, veselje, sprejemanje, razni talenti, genska zasnova, namen njenega tokratnega življenja itd.

Večina ljudi, ki ima dostop do njenega računalnika (starši, učitelji,…), sploh nima primerne računalniške izobrazbe, le prepričanje, da je njihov program edini pravi. V Franckinih  očeh so oni strokovnjaki in jim zaradi otroške nedolžnosti dovoli, da brkljajo po njenem notranjem računalniku – ker, hej, kaj pa ona ve o tem, saj še v celem življenju ni prebrala niti enega samega priročnika? Če ima Francka srečo, se bo osnovni program nadgrajeval z večinoma dobrimi programi, v nasprotnem primeru bo zasuta z virusi.

Ko Francka vpiše v program določen ukaz, se zgodi XY stvar (beri: ob določenem dogodku se v njej zbudijo XY čustva), ki je odvisna od tega, katere programe in viruse ima naložene na svojem notranjem računalniku.

Ker Francka že celo življenje gleda na svet samo skozi njene oči, oz. pozna samo rezultate svojih programov, težko sprejme dejstvo, da enak dogodek pri nekomu drugemu sproži ZHJ, KGKPZ ali AČŽ občutke.

Ob nekem drugem času, na nekem drugem kraju, nastane iz neke druge drobne pikice Francelj. Francelj ima ob rojstvu naložen nek drug osnovni program. Njegov unikaten tok življenja mi prinese povsem unikatno strukturo dodatnih programov.

Kaj se zgodi, ko se srečata Francka in Francelj, ki znata gledati edino skozi svoje oči, skozi svoj program? Težave na obzorju.

Kljub vsem dejstvom moj zaključek ne bo črnogled. Tudi onadva se lahko naučita komunicirati na drugačen način – tako da skušata razumeti program drug drugega (pogoj je seveda, da najprej razumeta delovanje svojega). V ne-računalniškem svetu imenujemo to sposobnost gledanja na svet skozi oči nekoga drugega, sočutje.

Ko se začneta Francelj in Francka zavedati, da ne rabita dokazovati, kdo ima boljši in bolj pravilen program, ampak enostavno sprejmeta dejstvo, da imata povsem različna notranja računalnika, si lahko pomagata pri sestavljanju priročnika za uporabo. Takrat razlik med njima ne bosta videla kot težavo, temveč kot možnost za notranjo rast, učenje sprejemanja in pomoč drug drugemu pri odstranjevanju virusov.

P.S.: Opozorilo: zgoraj zapisani izsledki so rezultat moje večletne interne raziskave in niso znanstveno potrjeni. 🙂


Trenutno stanje duha:
Ne vem za vas, ampak jaz držim pesti, da jima bo uspelo 😀

Mozaik občutkov (PS)

Nekaj tednov je minilo, odkar je nekdo usmeril žarek sonca na zaprašeno misel, ki je sicer že od nekdaj v meni, ampak vedno znova pozabljam resnico. Prah je obrisal z besedami: “Helena, edino, kar zares imaš, je Helena. Ničesar drugega nimaš. To, kar imaš oblečeno, ne bo vedno na tebi. Tudi osebe v tvojem življenju prihajajo in odhajajo. Edino, kar boš vedno imela, si ti. Zato je najbolj pomembno, da imaš Heleno.”

Kolikokrat v življenju se navežemo na stvari, na osebe, na delovna mesta, ki so v našem zunanjem svetu? Seveda trpimo, ko jih izgubimo. Ampak na svetu ni večje bolečine, kot je tista ob izgubi samega sebe. Naš notranji svet je tisti, na katerega imamo vpliv, zunanji svet se velikokrat vrti po svoje, saj ima vsak človek svojo zgodbo, iz katere nas lahko izbriše. Le na vrtu, ki ga gojimo znotraj sebe, piše naše ime – to je edino, kar zares imamo. Nihče nam ne more vzeti naših občutkov, naših spominov – teh najbolj dragocenih draguljev, ki se lahko brusijo le znotraj nas. In tukaj je mozaik mojih najljubših občutkov …

Največji del mozaika so čudoviti občutki ljubezni in nežnosti. Strinjam se z mislijo, ki sem jo zasledila pred kratkim: “Ne osrečuje nas to, da nas nekdo ljubi. Okrog nas je lahko kup ljudi, ki nas imajo radi, pa smo v sebi še vedno nesrečni in osamljeni. Osrečuje nas občutek, ko mi ljubimo in dajemo ljubezen.” Najvišji zidovi se topijo, ko ljubezen usmerimo k samemu sebi. Ko se srce počuti dovolj varno, da se na široko odpre ljubezni in sprejemanju, izginejo tudi temelji hiše, v katero smo ga zaradi strahu  zaklenili.

Oranžni del mozaika je občutek, ko se zaradi smeha zatresejo vse celice telesa. Druge dimenzije je bežen spontan nasmeh otroka ali enega od tistih redkih odraslih, ki je uspel rešiti ta del sebe pred lažnimi normami družbe.

Občutki, ki rastejo v meni, ko okušam, vonjam, gledam, poslušam, tipam, sestavljajo roza del mozaika … Okus slastne juhe, sladoleda, testenin … mmm … vonj morja, pomladi … mmm … ko se oči srečajo z čudovitimi barvami, vzorci, posebnimi oblikami in linijami – najbolj popolne še vedno najdem v naravi … mmm … zvok čudovite glasbe, šumenje valov, žuborenje potočka … mmm … nežen dotik, poljub, objem … mmm …

Vijolični del pripada občutkom ob tem, ko počnem nekaj, kar me veseli. Napetost in valovanje občutkov ob branju dobre zgodbe ali filmu … kreativnost na nešteto različnih načinov, ko se v meni rodi nekaj posebnega, drugačnega in riše sveže stopinje v še neodkriti puščavi … ples, ki ga občutim v vsaki pori telesa …  

Znotraj zelenega delčke mozaika so čudoviti spomini … spomini na trenutke, na ljudi, ki so mi dali VEČ, me spremljali na poti, mi pomagali do naslednjega križišča in z menoj počakali, da je zasvetila zelena luč … tukaj so kopije slik krajev, ki v trpežnih okvirjih, varne pred bledenjem, prekrivajo poličke v moji glavi …

Zadnji košček mozaika je pravzaprav barvna paleta, brez katere bi bili vsi delčki slike enake barve in brez sijaja – občutek, da sem ŽIVA … ko vibrira sleherna celica moje duše s frekvenco, ki ji ni enake v celem vesolju – hkrati pa je v božanski harmoniji s frekvenco vesolja … 

Trenutno stanje duha: Še malo, pa obrnem nov list 🙂

Kako Je Elenah Pristala Na Maldivih – 2. Del

Najboljši del bungalova – tuš pod nebom z razgledom na palme … na to bi se človek z lahkoto navadil 

Beach willas … en cenovni rang višje od najinega beach bungalowa …

Water willas … uradno ohinsploh najboljše na otoku … meni pa so se zdeli “najcenejši” bungalovi najbolj sanjski, saj so edini imeli plažo pred vrati 

Najina senca 

Pobalinko in pobalinka  … vse se je zdelo tako nadrealno …

Poziranje ležalnikov …

Poza številka 2 

Nepozabno … Počutila sem se magično prilepljeno v screensaver na računalniku ali pa na kakšno rajsko fototapeto 

Plakat za dogodek tedna – Crab race (dirka majhnih rakov). Vsak obiskovalec lahko stavi na svojega favorita – prva nagrada: pivo 

Tekmovalci imajo psihične in fizične predpriprave na dirko . Najin favorit je bil rak številka 48 (David je videl v njem skriti potencial )

Pravila dirke: zmagovalec je rak, ki prvi prečka rdečo črto. Polfinalu je sledilo finale – in zmagal je najin rakec . Kaj storiti z dvema vrečkama piva, če nisi oboževalec te pijače? David je razdelil pločevinke med obiskovalce, dve sva pa obdržala zase in nazdravila na zelo redek pojav v vesolju –  kakšna je vendar verjetnost, da najprej dobiš Maldive, potem pa še zmaga v dirki rakov tvoj favorit?  Ne vem, če sem že kdaj v življenju bolj začutila, koliko lepega nam lahko ponudi vesolje, koliko lepega čaka nekje na nas in samo čaka, da nastavimo dlan … če le verjamemo, da je mogoče in da smo vredni vsega lepega …

Se nadaljuje 

Trenutno stanje duha: Z drobnimi koraki zbiram pogum, da nastavim dlan vesolju … 🙂