Svet barv

Še dobro, da smo ljudje med seboj tako različni in se naši okusi razlikujejo. Če bi imeli vsi ljudje enak okus, bi bilo npr. vse na svetu modre barve. Boooring :). Tako pa imamo svet, prepoln čudovitih pisanih barv :D.

Obožujem barve in ustvarjanje barvnih kombinacij, ob katerih čutim harmonijo ujemanja. Mmm. Všeč so mi pravzaprav vse barve, od bele, rumene, zelene – le odtenki morajo biti dovolj bogati, da pritegnejo moj pogled. Le rjave nekako ne morem posvojiti. Morda nekoč pa le :).

Za današnji metuljčast projekt sem izbrala leseni gumbke, ki sem jih pobarvala z gloss akrilnimi barvami v “mojih” odtenkih. Igranje s čopičem in odtenki je bilo prav otroško zabavno :). Gumbki bodo krasili čestitke, škatlice in morda še kaj.

 Metuljčkomer: 28/365

Trenutno stanje duha: Vikeeend, juhuhu 🙂

 

Vprašanja in odgovori

Občasno se postavim pred domačo poličko s knjigami za dušo. Brez posebnega razmišljanja izberem eno med njimi. Jo z zaprtimi očmi obračam med rokama v različne smeri in določim, ali bom začela listati od začetka naprej ali v obratno smer. Listam, dokler ne začutim pod svojimi prsti lista, ob katerem tih glas v meni zašepeta: “Stop”. In čisto na koncu – še vedno z zaprtimi očmi – postavim prst na mesto na listu. Odprem oči in začnem brati na tisti točki. V večini primerov preberem misel, povezano ravno z vprašanji na tisti točki mojega življenja, pa čeprav v trenutku tega na videz naključnega listanja, običajno ne razmišljam o ničemer posebej.

Danes sem se spomnila, da se že kar nekaj časa nisem sprehodila do poličke s knjigami, polnimi modrosti in življenja, in se odločila, da bom to naredila danes sredi bloganja. Na nek način je tole prenos v živo iz prizorišča dogajanja :D.

V mojih rokah je pristala knjiga Štirje dogovori od Don Miguel Ruiza. Morda je misel, ob kateri sem se ustavila, težje razumeti, če je postavljena kar sama zase in ne poznate ozadja knjige. Knjiga govori o štirih dogovorih, ki jih moramo skleniti sami s seboj. Moja izbrana misel je povezana s prvim dogovorom Bodi brezgrajen v besedah (do sebe in do drugih): “Od tega, koliko se ljubite in kako se počutite v svoji koži, sta odvisni odličnost in neoporečnost vaše besede. Kadar ste brezgrajni v besedah, se počutite dobro; takrat ste srečni in spokojni”.

Ja, izjemno težak dogovor je tole. Ne grajati drugih in predvsem ne grajati sebe. To se mi zdi zelo pomembno, ko se želimo naučiti nečesa novega in smo sprva malce okorni in nerodni. Sedaj vem, čemu je bila namenjena tale misel – mojim metuljčkom in želji po učenju novih tehnik :). Danes na sporedu metuljček št. 27 – darilna škatlica za včerajšnje uhančke :).

Metuljčkomer: 27/265

Trenutno stanje duha: V mislih že pri naslednjem 🙂

Čudež ustvarjanja

So stvari, ki se jih ne moreš dotakniti s prsti, pa vendar se lahko tako zelo dotaknejo tebe. Ena izmed njih je zame ustvarjanje. Seganje v kotičke, kjer ni bil še nihče, povezujem s svobodo. Bolj ko si dovoliš biti svoboden, dlje lahko greš.

Pri ustvarjanju sem jaz tista, ki odločam. Lahko uporabim poljubni vzorec. Določim dolžino šivov. Gumb s pikicami dodam na mesto, kamor želim. Fotoaparat obračam pod poljubnim kotom. Črke in besede sestavljam, obračam, spiralno zavijam ali jih povežem v pentljico :). Vse to vodi v povsem edinstveno kombinacijo, katere ni NIKJER na svetu. In je niti nikoli ne bo. Neverjetno :).

Všeč mi je misel, da je vsak človek ustvarjalec – svojega življenja, svoje zgodbe. To je naša največja, najbolj unikatna mojstrovina. Najlepše in najbolj pomembno delo, ki ga bomo ustvarili. Premalo se zavedamo svoje moči. Premalo se zavedamo, da čopič in barve držimo v svojih rokah. Premalo se zavedamo, da smo neponovljivi unikat. Med sedmimi milijardami ljudi ne bi našli nikogar s popolnoma enakim telesom ali popolnoma enako osebnostjo. Nekoč sem prebrala čudovito misel – “Če ne verjameš v čudeže, poglej samega sebe.” Kako zelo resnično.

Zato – če le imate možnost – štrikajte, kvačkajte, rišite, pišite, izdelujte čestitke, specite pecivo. Iz nič ustvarite nekaj, česar ni bilo. Niti ni pomembno, kako dobri ste v tem, ker delate to zase, za svojo dušo. Občutek je lep, božanski, enkraten. Živ. 🙂

Za konec pa še metuljček št. 26 – uhančki s stekleno perlico in lesenimi metulji :).

Metuljčkomer: 26/365

Trenutno stanja duha: 🙂

Mmm, jagode :)

Priznam, tale metuljčkasti projekt je vrgel moje časovno dezorganizirano življenje precej iz tira. Za samo izdelavo metuljev zadostuje manjši del časovnega kolača. Veliko večji delež zahteva seštevek fotografije, bloga, ter brskanja za novimi idejami in materiali. Kot kaže, mi leži predalčkanje in sortiranje fizičnih stvari, pri organizaciji lastnega časa sem pa še vedno na stopnji prvošolčka :).

Metulji niso sprožili le pomanjkanja časa, moja glava je tako zelo prepolna metuljev, idej in želja, da je negativnim skrbem začelo primanjkovati prostora (over quota :)).  V metuljčkastem vzporednem svetu je resničnost tega sveta milje in milje daleč, sanje so edina realnost. Realnost, sladka kot jagode s smetano – ki sem jih ravno prej pojedla. Mmm :P. Polepša dan, preverjeno :).

In še metuljček št. 25 🙂

Metuljčkomer: 25/365

Trenutno stanje duha: Kot helijev balonček – nekje med oblaki 🙂

Ujete ideje

Misel dneva

Česar ne ujamem, odnese čas s seboj v svoji veliki torbi. Ne odnaša le minut, dogodkov, ki se niso zgodili, tudi vse neuresničene ideje gredo z njim.

Pri ustvarjanju obožujem spontanost, neponovljivost. Stare ideje velikokrat pustim, da se na njih nabira prah – za metuljčke in zapise na blogu vzamem le tiste najbolj sveže. Po moji teoriji bodo tiste NAJboljše ideje slej ko prej znova priplavale za mano in se ne bodo pustile odgnati. Kot nadležna muha :).

Metuljček dneva

Včerajšnjemu podstavku za pisala sem dodala še tri nova, prav tako prenovljena iz starih podstavkov. Vsak je drugačen, narediti dve popolnoma enaki stvari se mi zdi kot sestavljanje istega puzzla večkrat zapored – boooring :).

Metuljčkomer: 24/365

Trenutno stanje duha: 🙂

 

Prvi koraki

Misel dneva 

Pravijo, da so začetki najtežji. Ampak če tale stavek zavrtim in si ga ogledam pod različnimi koti, zagledam  slike, ki se med seboj razlikujejo. Res so prvi koraki naporni, saj se sprehajamo izven naše cone udobja. Počnemo nekaj novega ali morda nekaj starega na novi način. Premagujemo dele samega sebe.

Če pomislite na prve korake, se zagotovo spomnite začetnega navdušenja in občutka, da bo odslej RES drugače. Ta čustva pozitivnega zaupanja so gorivo za našo ladjico. A goriva slej ko prej zmanjka in če ne najdemo v sebi novih rezerv, se ustavimo. Zdaj je čas za vztrajnost, čas da pokažemo predanost in resnično pripravljenost na spremembe. Zame je nadaljevanje poti veliko težje od začetka. Prve korake lahko naredi vsak, a le peščica najbolj vztrajnih prispe na cilj.

Metuljček dneva 

Ja, še vedno sem pri urejanju ustvarjalne sobice. Tokrat so na svoj račun prišla gel pisala. Podstavek je reciklirana verzija prejšnjega podstavka, jutri pridejo na vrsto še ostala :).

Metuljčkomer: 23/365

Trenutno stanje duha: 🙂

 

Metuljčkomer: 22/365

Misel dneva

Popolnosti ne dosežemo tedaj, ko ni več česa dodati, ampak ko ni več česa odvzeti. /Antoine de Saint-Exupéry/

Metuljček dneva

Nalepke, s katerimi sem včeraj na novo opremila škatlice z ustvarjalnim materialom, so mi dale kup idej za opremo moje ustvarjalne sobice. To, da še tako bogata zaloga bucik in šivank sčasoma čudežno izpuhti, vam bo potrdila vsaka šivilja. Dvomim, da bosta puhasto mehka metuljčka preprečila skrivnostno izginjanje, pa vendar se mi zdita prav prijetna popestritev :).

Trenutno stanje duha: Pizza time 😛 🙂

Predalčkanje

Metuljčkomer: 21/365

Misel dneva 

Nihče ni popoln. In nikomur ni lahko v življenju.
Nikoli ne veš, kakšne ovire mora nekdo premagovati.
Zato se ustavi vsaj za trenutek, preden začneš kritizirati, obsojati ali se norčevati.
Zavedaj se, da bije vsak človek svojo lastno in edinstveno bitko.

Metuljček dneva

Priznam. Sem organizator-frik. Vse mora biti logično urejeno in sortirano. Ni ga predala v stanovanju, ki ne bi bil podvržen logičnemu sistemu. Tukaj ni prostora za gola naključja :). V pospravljenem prostoru se tudi jaz počutim bolj urejena in pospravljena :).

Uživam v brskanju in iskanju novih materialov, hkrati pa se trudim dati naprej material, ki ga imam preveč ali mi enostavno ni več všeč. Saj poznate mojo že rahlo oguljeno frazo – vesolje mi ne bo dalo nič novega, če že imam polne roke :)).

Danes sem škatle z ustvarjalnim materialom opremila z novimi nalepkami. Pred tem sem imela napise nakracane s flomastrom. Tudi nalepke so – kako pa drugače – opremljene z metuljčki različnih barv (npr. roza označuje material za nakit :)).

Trenutno stanje duha: Grem še malce metuljčkat 🙂

Oblekica za telefon :)

Metuljčkomer: 20/365

Misel dneva 

“Ne pride daleč, kdor gre kar naravnost.” /Mali Princ/

Metuljček dneva 

Po dolgem času sem obrisala prah iz šivalnega stroja in zašila mojemu telefončku novo oblekico (naslednja sem – vsaj upam – na vrsti jaz :D). Etui je okrašen z neke vrste folijo, ki jo obrežeš v poljubnih oblikah in s pomočjo likalnika zalepiš na blago. Preprosto za uporabo, pa vendar fantastična pika na i :).

Trenutno stanje duha: Vikend 🙂

Gospod Strah :)

Metuljčkomer: 19/365

Misel dneva 

Kakšen je videti strah v vaših očeh? Jaz si ga predstavljam kot starejšega gospoda, v obleki znanega italijanskega oblikovalca. Če bi odprli njegov kovček, bi našli nepregledno število kot oglje črnih scenarijev. Gospod Strah ima neskončno domišljijo in vrhunski talent za pisanje. Obvlada v nulo :). Zgodbe zvenijo tako zelo resnične in ko nas pogleda z nedolžnimi, široko odprtimi očmi, verjamemo da nam želi le dobro.

Njegova glavna naloga je zaščita. Varuje nas pred bolečino, v ekstremnih primerih nam  utegne celo rešiti življenje. Seveda je prav, da ga poslušamo. Pa vendar ne smemo kar slepo zaupati njegovim prerokbam. Statistična analiza bi pokazala, da je rezultat v večini primerov napovedal napačno. Pomislite – kolikšen del naših skrbi in strahov se dejansko uresniči? Že res, da je gospod Strah vrhunski pisatelj, ampak kot vedeževalec je popolnoma zanič :).

Zato je edino prav, da njegova dobronamerna opozorila vzamemo pod drobnogled in se vprašamo, če nam koristijo ali dolgoročno gledano škodijo. Če ocenimo, da nas ovirajo pri rasti, mu lahko prijateljsko povemo: “Razumem tvoj pogled. Pa vendar sem se odločil tvegati. Morda mi bo spodletelo in v tem primeru ti dovolim, da mi serviraš saj-sem-ti-rekel govor.” 🙂

Metuljček dneva  

Danes mi je uspelo podtakniti rožice k metuljčkasti škatlici. Pike na škatlici sem premierno naredila z mojim najnovejšim prijateljem za rezanje in embosiranje – Big Shot-om. Še enkrat HVALA rojstnodnevnemu zajčku (ne, nimam danes rojstnega dne, zajček je dostavljal z rahlo zamudo). Nad tole mašinco sem tako navdušena, da bi skoraj potrebovala slinček, hi hi :).