*17/365* Svetleče ozadje :)

Danes sem prvič naredila ozadje z dodatkom bleščic. Običajno mi ne dišijo preveč svetleče stvari, ampak tale kombinacija mi je všeč – fensišmensi brez občutka nakičenosti :). V zadnjem času so bili metuljčki na stranskem tiru, vendar le začasno, počasi se vračajo še bolj razigrani in pisani :).

Day 17 butterfly stencil glitter 1 Day 17 butterfly stencil glitter 2 Film dneva: Kon Tiki, biografska avantura po mojem okusu 🙂

Števec prvih korakov: 17/365

*16/365* Čajček za sladko spanje :)

Čaji, čajčki, nikoli se jih ne naveličam. Čeprav na čajni polici v kuhinji zmanjkuje prostora, vedno znova z zanimanjem poskusim kakšnega novega. Današnja pridobitev je Bedtime, čaj za čas pred spanjem. Yogi Tea čajčki so fantastični, pa ne le zaradi okusa, temveč zaradi izvirne in simpatične posebnosti – misli, pripete na vrvico čajne vrečke :). Mmm, čajek, zdaj pa v svet sanj :).

Day 16 Bedtime tea 1 Day 16 Bedtime tea 2Like: Še vedno cel vikend pred vrati :)

Števec prvih korakov: 16/365

*15/365* Kvinoja z zelenjavo

Obožujem kvinojo. Je okusna, zdrava, enostavna za pripravo in se odlično razume z različnimi vrstami zelenjave, zelo okusna je tudi z gobicami. Moja najljubša različica kvinoje je kvinoja s porom, rumeno&rdečo&zeleno papriko ter bučkami. Ker danes nisem imela rdeče paprike, sem malce eksperimentirala in dodala korenček ter grah.

Tako na kratko:

 • Na olivnem olju sem popražila por, korenček, grah in bučke (bučke sem dodala na koncu, ker potrebujejo manj časa, da se skuhajo).
 • Dodala sem kvinojo, ki sem jo pred tem dobro oprala (vsako seme je namreč obdano z nežnim plaščem saponina, ki se –  če je ne operemo  – med kuhanjem spremeni s sluzasto in grenko tekočino). Za dve povprečno lačni osebi zadostuje okrog 160g kvinoje :).
 • Dodala sem nekaj žlic pasiranih pelatov, sol, vejico peteršilja, kajenski poper (ki je za razliko od črnega popra želodčku prijazen :)) in dvakratno količino vode (glede na količino kvinoje).
 • Kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut oz. tako dolgo, da postanejo prozorna in se pojavijo majhne spirale, podobne kalčkom. Nato pustimo stati še 5 minut, da nabrekne do konca.

Day 15 kvinoja 1 Day 15 kvinoja 2Za konec pa še info za radovedne :):

 • Kvinoja vsebuje več beljakovin kot katerakoli druga žita (14-16%, nekatere vrste celo do 20%) – zato je zelo priljubljena pri veganih. Poleg beljakovin, vsebuje kvinoja veliko vitaminov E, B1, B2, B6 in B9 ter železa, magnezija, fosforja in cinka. Vsebuje osem aminokislin in je dober vir prehranskih vlaknin.
 • Kvinoja je vsestransko uporabna: nadomesti lahko katerokoli žito v skoraj vsakem receptu. Lahko je nevtralnega okusa, hitro pa prevzame okuse začimb ali druge hrane. Lahko jo dodajamo v solato, v sladice. Je odličen vir prehrane za dojenčke in otroke.
 • Ne vsebuje glutena. Je želodcu prijazna, saj je lahka, okusna in lahko prebavljiva, se ne lepi in ni težka za želodec kot ostala žita.
 •  Zaradi vseh teh značilnosti se kvinoja uvršča med pridelke NASA nadzorovanega ekološkega življenjskega sistema pri poletih.
 • Ko odpremo vrečko, je kvinojo najbolje hraniti v steklenih kozarcih.

Dogodek dneva: Podrla dnevni rekord v številu izdelanih uhančkov iz žice 🙂

Števec prvih korakov: 15/365

*14/365* Jorge Bucay: Ljubiti z odprtimi očmi

Če ste prebrali čudovito knjigo Ti povem zgodbo? (nekaj zgodbic iz knjige najdete tudi na blogu), povem vam avtorja ne rabim posebej predstavljati. Argentinec Jorge Bucay je mojster pripovedovanja zdravilnih zgodb in eden najbolj priljubljenih in branih psihoterapevtov na svetu. Knjiga Ljubiti z odprtimi očmi je njegova druga knjiga na moji bralni polički.

ljubiti z odprtimi ocmi
Čeprav mi je bila Ti povem zgodbo? bolj pri srcu, saj obožujem zgodbe, sem tudi v tej našla nekaj vrstic zase. Gre za zgodbo z zabavnim zapletom, ki pa je hkrati tudi izjemen vodnik po ljubezenskih odnosih. Nekaj drobtinic in knjige :):

 • “Najslabše je prepričanje, da si moramo poiskati izgubljeno polovico. Zakaj si ne bi raje poiskali še ene celote?”
 • “Ko postanemo celovita oseba, ki ne potrebuje drugega za preživetje, bomo zagotovo našli nekoga enako izpolnjenega, s katerim si bomo lahko delili, kar imamo.”
 • “Bistvo partnerske zveze ni rešitev, temveč srečanje. Ali boje rečeno – srečanja. Jaz s tabo. Ti z mano. Jaz s sabo. Ti s tabo. Midva s svetom.”
 • “V naši osebnosti, naši biti, obstajajo skriti vidiki. Da bi jih lahko videli, potrebujemo ogledalo. Edino ogledalo, v katerem se lahko uzremo, je drugi. (…) Najboljše, najnatančnejše in obenem najbolj kruto ogledalo pa je partnerski odnos. Samo takšen odnos lahko do podrobnosti odrazi naše najboljše in najslabše lastnosti.
 • “Pari se razidejo zaradi istih reči, zaradi katerih so se združili.”
 • “Težave vsakega para so v resnici osebne težave posameznika, vpletenega v odnos. Kdor je zmožen ljubiti, bo namreč v drugem vedno našel nekaj vrednega ljubezni.”
 • “V medosebnih odnosih moramo pustiti prostor bolečini in zmedi, ki splavata na površje, ko se odrečemo svoji strategiji. To je prava pot domov. Pot do kraja, kjer se srečata človeški duši. To je pot ljubezni.”
 • “Življenje lahko živimo kot vlakovodja, ki natanko ve, kam gre in kakšna je pot do tja. Lahko pa ga živimo kot deskar na vodi, ki sledi valovom.”
 • “Minili so časi, ko so bile najožje družinske vezi varen in udoben zapik. Zdaj nas prav te zveze postavljajo na križišče, kjer se moramo odločiti, v katero smer bomo zavili. Lahko se trmasto oklepamo starih in oguljenih receptov, čeprav ne dajejo več dobrih rezultatov, saj jih je naš način življenja prehitel. Po drugi strani pa lahko težave v odnosih, ki jih srečujemo na poti, izkoristimo sebi v prid in izurimo najboljše lastnosti, ki jih človek skriva c sebi: zmožnost spoznanja, sočutje, smisel za humor, modrost in vztrajnost pri iskanju resnice. Če izberemo slednjo možnost, nam bo odnos omogočil poglabljanje povezanosti s svojim jazom in z ljudmi, katerim smo naklonjeni, ter razširil našo zavest o tem, kar smo.”
 • “Ko se odpremo za intimnost, ljubezen, povezavo s partnerjem, se obenem izpostavimo trpljenju in bolečini. Sila, ki nas žene, da se prepustimo čustvom in ustvarimo povezavo, trči ob naš prirojeni čut za varnost, samoobrambo. Čutimo namreč, da se s predajanjem partnerju izpostavimo in postanemo ranljivi. Ko rečemo “ne” bolečini, rečemo “ne” tudi ljubezni, in kar je najhuje, s tem rečemo “ne” tudi samemu sebi.”
 • “Ljubezen in bližina se zgodita samo, ko se nekomu odpremo in pokažemo svoj pravi obraz. To pa je seveda nemogoče narediti, če čepimo v oklepu ali se skrivamo v svoji strukturi. Ko se zaljubimo, se na začetku nevede odpremo in povežemo s svojim resničnim jazom. Prav zato je zaljubljenost nekaj čudovitega, saj nam omogoči, da se pokažemo take, kot smo. Zaljubljenost je srečanje dveh pristnih bitij. Vsi vemo, da to ne traja dolgo. Prej ali slej se pokažejo ovire, navade, težnje in obrambni mehanizmi. Naučiti se moramo, da je edini način za premostitev teh ovir, če jih sprejmemo kot dejstva, namesto da si pred njimi zatiskamo oči ali jih projiciramo na partnerja. To ne pomeni, da moramo zavreči svojo trenutno identiteto, saj smo jo zgradili, da bi se lažje spoprijeli z življenjskimi težavami. Pomeni le, da jo moramo dobro opazovati, jo do obisti spoznati in ukrepati takoj, ko začne delovati nam v škodo. Predlagam naslednje: opazujmo, kako se odraža naša prisotnost v svetu. Zavedati se moramo tistih vlog, ki zavirajo naš osebni razvoj.”
 • “Ljudje pridemo v “kompletu” in ljubiti pomeni, da sprejmemo človeka v celoti, ne da bi ga skušali spremeniti. In začeti moramo pri sebi. Najprej moramo sprejeti sebe. Sprejemanje ne pomeni, da se vdamo v usodo v veri, da ne moremo ničesar izboljšati. Ravno nasprotno; prepričana sem, da nam prav sprejemanje in umirjenost prineseta resnične spremembe. Vse se spreminja v svojem naravnem ritmu. Če se tega zavedamo, se brez strahu predamo, saj vemo, da ne bomo obtičali na mestu, ker življenje teče naprej. Čeprav se sliši protislovno, je res, da s tem, ko si prizadevamo za spremembe, zaviramo naravni tok sprememb. Po drugi strani pa sprejemanje pomeni dopuščati naravni tok sprememb, ki se bodo dogajale tudi, če si zanje ne bomo prizadevali. Živeti pomeni biti nenehno v gibanju: tega ne moremo spremeniti.

Misel dneva: Čas je dragocen diamant, zato temu primerno ravnaj z njim. Marsikaj lahko nadomestimo, zamenjamo, popravimo, izgubljene minute so nenadomestljive.

Števec prvih korakov: 14/365

*13/365* Prvi uhančki v rjavi barvi

Obožujem barve in barvne kombinacije. Do lanskega leta mi ni dišala zelena in siva, ampak sem ju, še sama ne vem zakaj&kako, vzljubila. Sedaj je poleg redkih temnih barvnih odtenkov na moji listi “Ni mi všeč” ostala le še rjava. Ne razumeva se, in pika.

V času nakitkanja še nisem naredila uhančkov v rjavi barvi. Pravzaprav se ne spomnim, da bi sploh ustvarila karkoli v tej barvi. Danes sem stopila izven svojih standardnih barvnih okvirjev in na posebno željo naredila uhančke. Čeprav sem bila prepričana, da mi ne bodo všeč, se mi sedaj zdijo prav luštni :). Kdo ve, morda bom pa že končno zakopala bojno sekiro tudi z rjavo barvo :).

Day 13 chocolate wire earring 0 Day 13 chocolate wire earring 2 Day 13 chocolate wire earring 4

Pesem dneva: Po dooolgem času sem slišala tole luštno pesmico, mi je polepšala dan 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=OL2FazadHoQ

Števec prvih korakov: 13/365

*12/365* Test nove šablone in nekaj samo zame :)

Danes sem stestirala še zadnjo šablono in moram priznati, da sem navdušena nad videzom, ustvarjenim s pomočjo šablon. Načinov uporabe je še ogromno, samo raziskati jih moram :).

Day 12 Template test 1 Day 12 Template test 2Še nekaj novega je danes našlo pot do mene. Celo večnost sem iskala zamenjavo za svojo denarnico, ki je že v rahlo razpadajočem stanju in zrela za upokojitev, pa mi do sedaj ni nič padlo v oči. Danes sem jo zagledala na polički v trgovini, bila je ljubezen na prvi pogled :). Tararaaa, nova Rozika z luštno pentljico je že napolnjena z dokumenti, karticami in eureki, me happy :).

Day 12 New walletMorda ugotovitev dneva: Nujno potrebujem boljši način organizacije časa :/

Števec prvih korakov: 12/365

*11/365* Test novih šablon

Danes sem stestirala dve novi šabloni – pikice in metulje. Odkar sem videla čudovita ročno izdelana ozadja, se mi zdijo kupljeni papirji z vzorčki veliko manj zanimivi :).

Day 11 Template testSpoznanje dneva: Vedno znova pozabljam, da moram na poti do cilja prehoditi vse stopnice, eno po eno. Preskakovanje stopnic pušča praznino na zelo pomembnih mestih.

Števec prvih korakov: 11/365

*10/365* Paleta za alkoholne inke

Skrajni čas je že, da dostojno stestiram in popredalčkam novi ustvarjalni material. Začela sem z alkoholnimi inki in naredila barvno paleto. Na prozorni pokrov sem prilepila imena posameznih odtenkov. Enostavno & pregledno, pa še dodajanje bodočih novih odtenkov bo otročje lahko :).

Day 10 alcohol ink palette 1 Day 10 alcohol ink palette 2 Day 10 alcohol ink palette 3 Day 10 alcohol ink palette 4Film dneva: De rouille ed d’os (Rust and bones), romantična drama

Števec prvih korakov: 10/365

*9/365* Čokoladno-lešnikova presna torta

Danes sem prvič v življenju naredila presno torto. Brez moke, brez jajc, brez sladkorja in brez pečenja. Že vidim, kako me čudno gledate in razmišljate o tem, kaj za vraga pa še potem sploh preostane? :). In predvsem, kakšen okus ima nekaj, kar popolnoma odstopa od standardne osnove?.

Priznam, v skladu z mojim perfekcionalizmom sem stiskaško varčna pri podeljevanju pohval, a tale tortica dobi od mene zelo visoko oceno.  Vsekakor jo bolj priporočam gurmančkom, kot ljubiteljem klasičnih biskvitnih tort, ki bi se utegnili počutiti opeharjene ob pogledu na mini košček torte brez izdatne injekcije sladkorja :). Priporočam jo vsem, ki postavljate kvaliteto pred kvantiteto.

Pa gremo lepo po vrsti. Za pripravo ne potrebujete pečice, obvezna oprema je mašinca, ki bo kos mešanju sestavin.

Iz spodaj naštetih sestavin sem naredila torto v okroglem tortnem modelu premera 18 cm. Idealen je silikonski ali pa tisti, kjer lahko snamete obod. Zakaj? V nasprotnem primeru boste potrebovali jeklene živce, ko boste želeli torto vzeti iz modela.

1. SPODNJA PLAST

 • 160ml mletih lešnikov
 • 60ml presnega kakava v prahu
 • 30ml javorjevega sirupa
 • čajna žlička vanilije v prahu
 • ščepec soli

Sestavine zmešajte v mešalniku. Ker nisem našla kakava v prahu, sem kupila manjša kakavova zrna. Če nimate vrhunskega mešalnika, vam priporočam kakav v prahu, sicer se vam lahko zgodi tako kot meni – mešalec se je pregrel in pristal v smeteh :(. Celotno maso porazdelite po dnu tortnega modela.

2. KREMA

 • 320ml indijskih oreškov, predhodno namočenih v vodi (skozi noč) in spranih
 • 60ml lešnikovega masla (jaz sem uporabila arašidovega)
 • 80ml stopljenega kokosovega olja (pri sobni temperaturi je olje belo barve in netekoče, stopljeno je tekoče in brez barve. Stopila sem ga tako, da sem v posodi zavrela vodo in postavila lonček z oljem v posodo z vodo)
 • 80ml javorjevega sirupa
 • 80ml presnega kakava v prahu
 • 80ml vode
 • tretjina čajne žličke soli

V mešalniku dobro zmešajte indijske oreške, javorjev sirup, vodo in sol. Dodajte kakav, maslo in kokosovo olje, dokler ne dobite popolnoma enotne mase. Kremo dodajte v tortni model in vse skupaj postavite v zamrzovalnik za najmanj 4 ure.

Ko je torta zamrznjena, jo odstranite iz modela, dajte v hladilnik in pripravite čokoladni preliv.

3. ČOKOLADNI PRELIV

 • 55ml stopljenega kokosovega olja
 • čajna žlička vanilije v prahu
 • 40ml javorjevega sirupa
 • 40ml presnega kakava v prahu

Sestavine zmešajte z vilico in prelijte torto. Posujte z lešniki (celimi ali zdrobljenimi) in postavite v hladilnik, da se preliv strdi.

Pa dober tek :).

Day 9 raw chocolate hazelnut cake 3 Day 9 raw chocolate hazelnut cake 4

Day 9 raw chocolate hazelnut cake 1

Števec prvih korakov: 9/365

Misel dneva: Smeh je 3/4 zdravja :)