Tom Cruise & Jack Reacher (2012)

Ne maram filmov, plitkih kot luža na robu cestišča. Filmi z veliko začetnico pustijo v srcu košček filmskega platna. Kljub temu se kdaj pa kdaj priležeta dve uri, ko pozabim na vse in se le zabavam (življenje pač ne rabi biti vedno dramatično resno :)). V ta predalček dajem Jack Reacherj-a. Triler / kriminalka je adaptacija novele One shot iz leta 2005.

Skoraj ne morem verjeti, da je lansko leto Tom Cruise praznoval Abrahama (!). V tem filmu sem ga prvič videla starejšega, z gubicami, ki jih niso skrili pod kupom ometa :D. Kooončno ga niso skušali spremeniti v mladeniča in moram priznati, da mu leta pristojijo :).

V resničnem življenju ne maram moških, ki igrajo frajerje in se trudijo biti duhoviti ter strašansko kul. Ampak Jack Reacher se ne rabi pretvarjati – kdor zna, pač zna :).

Ocena: film morda res nima visoke umetniške vrednosti, ima pa obilo drugih kvalitet :).

jack-reacher-16810-2880x1800 Števec prvih korakov: 47/365

Pirini rezanci z bučkami, brokolijem in pinjolami

Po temeljitem seštevanju časa, ki ga porabim za blog, sem prišla do modre ugotovitve, da moram odvreči nepotrebne stvari. Pisanje mora biti optimizirano kratko, sladko in jedrnato – koncept, ki ga skušam uvesti na vseh področjih življenja. Od sedaj naprej bom recepte zapisala le občasno – saj navsezadnje je cilj tega projekta narediti čim več prvih korakov, ne pa učenje hitrega tipkanja :). Seveda z veseljem pošljem recept, če bo kdo želel 🙂

Danes sem testirala tale recept (kaj pa ime strani? :)). Zelenjavo sem namesto kuhanja popražila. Izpustila sem ohrovt, ker ga nisem imela doma. Kokosovega olje je dalo jedi eksotičen pridih, morda ga iz radovednosti naslednjič zamenjam z olivnim, hm :).

Day 46 brokoli bučke omaka 1 Day 46 brokoli bučke omaka 2Števec prvih korakov: 46/365

Ovsena kaša z banano, mandlji in lešniki

Dolgo sem trmasto vztrajala pri zajtrku z ovsenimi kosmiči in mleku. Nikakor jih nisem mogla vzljubiti in sem jih črtala iz idej za zajtrk. Ko sem našla recept za ovseno kašo z banano, sem se odločila, da dam ovsenim kosmičem še zadnjo priložnost. Če mi niso všeč v hladni različici, mi bodo pa morda v topli?

Recept sem malce priredila po svoje. Navadno mleko sem zamenjala s sojinim, med z javorjevim sirupom, ter dodala priljubljene oreščke.

Sestavine (za 2 osebi):

 • 400 ml sojinega mleka (meni je daleč najboljše nesladkano sojino mleko od Alnature, po želji del mleka nadomestimo z vodo)
 • 80 g ovsenih kosmičev
 • polovico ščepca soli
 • polovico banane
 • 4 žličke javorjevega sirupa
 • mandlji in lešniki (najbolj njami so namočeni čez noč)

Priprava:

 • Na srednjo temperaturo pristavimo kozico z mlekom. Ko se začnejo na robu površine mleka delati mehurčki (tik preden tekočina zavre), dodamo ovsene kosmiče in sol.
 • Mešamo z leseno kuhalnico. Ko se na robu površine začnejo znova delati mehurčki, znižamo temperaturo. Kosmiče v pokriti kozici kuhamo še nekaj minut, dokler niso prijetno mehki.
 • Ovseno kašo razporedimo po skledicah. Banano olupimo in narežemo na kolobarje, ki jih razporedimo po vrhi kaše. V vsako skodelico dodamo 2 žlički javorjevega sirupa in oreške.

Še ocena: o ja, veliko bolje od kosmičev iz moje preteklost, ovseni kosmiči se vračajo na jedilnik :). Bom pa nasledjnič izpustila banano (morda tudi javorjev siruo) in dodala več oreščkov.

Day 45 ovsena kašaŠtevec prvih korakov: 45/365

O času, življenju in knjižnih kazalih :)

Morda so spremembe mojega pogleda na svet posledica dejstva, da se staram, ali pa postajam le bolj povezana z življenjem. Zadnje čase veliko razmišljam o prioritatah in času, ki ga imamo na voljo.

Pred leti sem imela ogrooomno načrtov, toliko vsega sem se želela naučiti in videti. Sedaj spoznavam bistvo reka: “Lahko narediš karkoli, ne moreš pa narediti vsega.” Čeprav se nam zdi čas neomejena dobrina, je življenje v resnici zelo kratko.

Ustvarjanje se mi zdi veliko kot vesolje, možnosti je neskončno. Pa vendar moram najti košček, ki je najbolj JAZ, in se mu posvetiti s vsem srcem. Vem, da moram izbrati s kirurško natančnostjo, ter zavreči vse ostalo. Kdor dela preveč stvari hkrati, ne more biti v ničemer zares odličen. Morda je moj cilj prekrit z megleno odejo, a vem, da mora biti odličnost njegova glavna sestavina :).

Letošnja pomlad bo torej v znamenju intenzivnega raziskovanja prioritet – tako na ustvarjalnem, kot tudi na ostalih področjih. Danes sem se ponovno igrala s knjižnimi kazali – tokrat v obliki metulja :).

Day 44 butterfly book tag 1 Day 44 butterfly book tag 2 Day 44 butterfly book tag 3 Day 44 butterfly book tag 4 Day 44 butterfly book tag 5Števec prvih korakov: 44/365

Šparglji z mlado čebulo in žafranom

Moja teorija glede vsega dobrega, kar je na voljo le določeno obdobje leta je, da si je potrebno to privoščiti čim bolj pogosto. Sedaj so v moji kuhinji najbolj aktualni šparglji in jagode. Če bom nekega dne rekla: “A SPET bova jedla šparglje / jagode???”, potem bo moj cilj dosežen :).

Danes sem prvič pripravila šparglje z mlado čebulo in žafranom. Mladi krompirček je bil idealna priloga, moj dragi je celoto ocenil z “Vrhunsko” :).

Sestavine (za 2 osebi):

 • 250 g špargljev
 • 150 g mlade čebule z listi
 • olivno olje
 • sol, kajenski poper
 • muškatni orešček
 • ščepec žafrana
 • 0,5 dcl zelenjavne osnove

Priprava:

 • Na olju praži narezano mlado čebulo skupaj z listi, dodaj na 3cm dolge koščke narezane ali nalomljene šparglje (pred tem obvezno odstrani olesenele dele).
 • Začini z muškatnim oreščkom, soli, poprav, prepraži, zalij z osnovo in duši.
 • Ko so šparglji zlato rumeno opraženi, jih poškropi z olivnim oljem.
 • Postrezi tople ali hladne.

Day 43 šparglji mlada čebula žafranŠtevec prvih korakov: 43/365

Sladoled, mmm :)

Toplo vreme prinese poleg polnih vagonov sončnih žarkov, čudovih barv, svežih gurmanskih sestavin, tudi SLADOLED, mmm :). Pred kratkim me je navdušila linija sladoledov Noblissima, njihov Banana split je bil slasten. Danes sva z mojim dragim izbrala sladoled z okusom praženih mandljev in čokolade, s čokoladno-marcipanovim prelivom in kandiranimi koščki mandljev.

Priznam, sladoled sva izbrala zaradi slastnega videza, sploh nisva prebrala, da vsebuje marzipan, ki ga najbolj ne marava. Kljub temu je bila kombinacija okusov prijetno harmonična, mmm. Malce me je spominjal na Mozart kroglice.

Zadnje čase presenečam samo sebe, ker poskušam kombinacije, ki imajo v moji glavi negativen prizvok, in ugotavljam, da so mi celo všeč :). Včasih primerjam okuse z barvami. Nekateri mi sami po sebi niso všeč, ampak v kombinaciji z ostalimi pokažejo svojo prijetno plat. Podobno je z barvami – včasih ravno barve, ki so mi sicer manj všeč, naredijo barvno kombinacijo popolno.

Moder zaključek (danes me je ena sama modrost, hihi :)): ko prečkaš meje svojih običajnih okvirjev, najdeš marsikaj posebnega :).

Day 42 icecream 1 Day 42 icecream 2 Day 42 icecream 3Števec prvih korakov: 42/365

Kvinoja z mavrahi

Ko sem na tržnici zagledala gobice mavrahe (ali po domače pasje smrčke :)), sem si rekla, da bi bili dobra ideja za moj projekt, saj še jih nisem nikoli poskusila. Danes sem jih vključila v recept, kjer običajno uporabim jurčke.

Sestavine (za 2 osebi):

 • polovica čebule
 • 2 stroka česna
 • olivno olje
 • 100g gobic (po želji jih lahko dodamo več, uporabimo lahko tudi posušene gobice – v tem primeru jih predhodno namočimo)
 • 150g kvinoje
 • timijan
 • sol, kajenski poper
 • vejica peteršilja
 • 0,3dcl belega vina

Priprava:

 • Kvinojo dobro operemo (sicer je grenka) in jo skuhamo ločeno – v 2,5kratni količini slane vode.
 • Na olivnem olju popražimo čebulo, dodamo gobice (predhodno poparjene s kropom in narezane) in timijan. Po nekaj minutah dodamo še česen in ko česen zadiši, dodamo vino in vejico peteršilja. Ko vino izpari, primešamo kvinojo.

Končna ocena: čez jurčke jih ni 🙂

Day 41 kvinoja mavrahiŠtevec prvih korakov: 41/365 

Mandljevo maslo

Ko sem hodila mimo poličk z zdravimi dobrotami, sem imela oči na pecljih, pa ga nisem našla – vse do danes :). Mandljevo maslo je bogato z beljakovinami ter zdravimi maščobami in je super alternativa za navadno maslo. Seveda sem morala TAKOJ, ko sem prišla domov, narediti test na pirinem kruhu, z dodatkom mojega najljubšega mareličnega namaza :).

Day 40 almond butter 1Day 40 almond butter 2Števec prvih korakov: 40/365