Zelenjavna lazanja s pirino pikico na i :)

Odkar sem odkrila božanske pirine testenine, sem iskala pirino različico testenin za lazanjo. Ko sem jih končno zagledala na polički v trgovini, je bilo več kot očitno, da bo v kratkem na jedilniku moja priljubljena zelenjavna lazanja :). Okusna je z vsemi mogočimi nadevi in rada kombiniram različne sestavine (beri: odvisno od tega, kaj je na zalogi v hladilniku :)).

Danes sem naredila eno izmed mojih najljubših kombinacij: bučke, korenček, rdeča paprika, por, koruza, ščepec origana, žlica spasiranih pelatov in večje količine bazilike (mislim, da bazilike enostavno ne more biti preveč :). Med plasti sem dodala svežo mocarelo. Mi je bolj všeč od ostalih sirov, pa ne le zato, ker je manj predelana, temveč tudi zaradi blagega okusa, ki nežno dopolnjuje vse ostalo. Za bešamel najraje uporabim sojino mleko, ampak glede na deljena mnenja, ki krožijo o soji, še razmišljam o primerni zamenjavi.

Končna ocena? Pirine testenine so njami v vseh oblikah :).

Day 78 zelenjavna lazanja 1b Day 78 zelenjavna lazanja 2 Day 78 zelenjavna lazanja 3Števec prvih korakov: 78/365

Just married :)

Prvi poročni čestitki je sledila še druga – tokrat sem uporabila drugačen motiv in drugačen stil, bolj pisan na kožo mladoporočencema, ki sta ljubitelja preprostih oblik in vzorcev.

Moram priznati, da mi je bilo kar malce težko pri srcu, ko sem izpustila bleščice in pentljice. Na mojo veliko srečo, sem si lahko dala vsaj malce duška pri detaljih – na registrsko tablico sem zapisala datum poroke, kuverto pa embosirala s čudovitim poročnim motivom. Po zadnjih informacijah nevesta in ženin ne bereta mojega bloga, tako da lahko slikico objavim še pred “Da” dnem :).

Day 77 wedding card 1 Day 77 wedding card 2 Day 77 wedding card 3 Day 77 wedding card 4 Day 77 wedding card 5Števec prvih korakov: 77/365

Sladki krompir z zelenjavo

Sladki krompir sem si vedno predstavljala kot čisto navaden krompir, le drugačne barve in bolj sladek. Ko sem ga lani videla v Leclercu, sem ga iz radovednosti kupila. Jaz in moja “kmečka” pamet sva prišli do povsem napačnega zaključka, da ga lahko hranim na sobni temperaturi enako dolgo kot navadni krompir. Napaka. Po dobrem tednu je bil v tako slabem stanju, da je pristal v smeteh :(.

Pred dnevi sem ga ponovno zagledala na poličkah z zelenjavo in sem si rekla, da je že skrajni čas, da se bolje spoznava :). Sladki krompir namreč velja za bolj zdravo odločitev od navadnega. Vsebuje oh in sploh dragocenih snovi in v nasprotju z navadnim v telesu ne deluje kislo.

Ko sem iskala primeren recept, sem našla recept za sladki krompir v družbi zelenjave, vse skupaj pečeno v pečici. Na podoben način že leta delam zelenjavo s krompirčkom (mmm), zato se mi je zdela tole najmanj stresna preizkušnja :).

Kar sem takoj in nezgrešljivo opazila, je bila popolnoma drugačna struktura sladkega krompirja. Po barvi in strukturi me je spominjal na korenček, zanimivo :).

Pridno sem sledila navodilom in najprej v pečici pekla samo krompirček & rožmarin. Po dvajsetih minutah sem dodala narezano zelenjavo (korenček, por, bučke, papriko).

Končni rezultat? Krompir  se mi je zdel preveč skuhan. Po moje bi bilo ravno prav, če bi dala v pečico vse hkrati, ali pa krompir narezala na večje kose. In ja, tudi okus je bil precej podoben korenčku. Tako je vse skupaj izpadlo kot zelenjavna priloga in ne kot glavna jed. Dobra šola za naslednjič :).

Day 76 sladki krompir z zelenjavoŠtevec prvih korakov: 76/365

Ovsena kaša z jabolki

Danes sem dodala moji priljubljeni jutranji ovseni kaši naribano jabolko s cimetom, v želji, da ji bo dodala sladkobo in bom lahko izpustila običajni javorjev sirup. Do sedaj so mi bila jabolka s cimetom všeč v vseh mogočih kombinacijah, ampak moram priznati, da sem tokrat pihnila mimo. Na koncu sem vseeno morala dodati javorjev sirup, da sem kašo uspešno spravila v želodček. Ampak vsake toliko časa si tudi jaz lahko privoščim neuspeli gurmanski poizkus, a ne? 🙂

Day 75 ovsena kaša z jabolkiŠtevec prvih korakov: 75/365

Pica, mmm :)

Pica je ena tistih jedi, zaradi katerih se še vedno držim nekaterih sestavin živalskega izvora. Brez pravega sira si je enostavno ne znam predstavljati.

Moj dragi naredi pico za prstke polizat. Tokrat je na mojo željo dodal v testo polovico pirine moke (naslednjič bo poizkusil s še večjim deležem pire, da vidiva, kako se bo obneslo). Čeprav testo ni bilo tako mehko kot običajno, je bila pica kljub temu izvrstna. Pelati, gavda, mocarela, bučke, koruza, paprika, por, origano in bazilika (žal mi je sveže zmanjkalo 🙁 ) so moja najljubša kombinacija. Mmm, popolna simfonija okusov :).

Day 73 vegetarijanska  pizza 1 Day 73 vegetarijanska  pizza 2Števec prvih korakov: 73/365

Moj prvi predpasnik :)

A ni predpasnik blazno dolgočasna beseda? Ob tej besedi pomislim na predpotopne in nič kaj sexy predpasnike naših babic :).

Priznam, do izdelkov, ki jih naredim, sem zelo samokritična. Delam “obdukcije” in seznamčke, kaj vse bi lahko naredila drugače in bolje. Ampak tale predpasnik se mi zdi popoln za osebo, ki ji je namenjen. Fensi-šmensi, ne preveč nakičen in z ravno pravšnjo količino detajlov :).

Day 71 apron polka dot red buttons and ribbon 1 Day 71 apron polka dot red buttons and ribbon 2 Day 71 apron polka dot red buttons and ribbon 3Števec prvih korakov: 71/365

Mladi krompirček, pečen na peki papirju

Po kupu priporočil, ki so priletela na moj blogec, sem morala tudi jaz speči krompir na peki papirju. Ni ga čez mladi krompirček, njami. In ja, pečen na peki papirju je res za prste polizat, hvala za nasvet 🙂 🙂 :). Narezan krompir sem zmešala v posodi z olivnim oljem, dodala sol, lovorjev list ter rožmarin.

Mimogrede – ali ste vedeli, da je krompir hrana s hladno energijo, saj raste pod zemljo? Rožmarin je ena izmed začimb, ki doda hrani sončka (če uporabljate posušeni rožmarin, je super, če je sušen na soncu – npr. znamke Sonnentor).

Day 70 krompirček na peki papirju 1 Day 70 krompirček na peki papirju 2Števec prvih korakov: 70/365

Solata iz mlade pese

Vem, da izgubi s kuhanjem pesa veliko dragocenih snovi, pa vendar mi je takšna zelo všeč. Ker mi je sveža pesina solata veliko bolj mmmmm od vložene (poleg tega je bolj želodčku prijazna), sem čakala na sezono mlade pese, da bi izvedla tale kuharski “podvig”. Ker nisem našla recepta za čisto navadno pesino solato, sem kuhano in na kolobarje narezano peso začinila po svoje – z olivnim oljem, kisom, kumino ter soljo. Odlična je v družbi restanega krompirčka, riža ali kvinoje :).

Day 69 solata iz mlade peseŠtevec prvih korakov: 69/365