Organizacija Zentangle vzorčkov

Prvi Zentangle, ki sem ga narisala, še vedno domuje na steni moje ustvarjalne sobice. Čeprav so od mojega zadnjega Zentangla minili že dolgi meseci, pogosto mislim na črni flomaster ter mir, ki ga prinašajo črte in vijuge. Glavni razlog za pavzo je ta, da sem se želela naučiti novih vzorcev in jih zorganizirati, pa nisem našla primerne rešitve. Nekaj časa sem jih risala na majhne kartonske kvadratke, a se mi nekako ni zdelo praktično.

Danes zjutraj sem se zbudila s prižgano žarnico nad glavo in še napol v spanju sedla za računalnik. Vzorci bodo sedaj urejeni po abecedi glede na njihovo ime. Nekaj sem jih že dodala in se mimogrede naučila nekaj novega :).

Day 107 - Zentangle pattern organizationŠtevec prvih korakov: 107/365

Elizabeth Haynes: V najtemnejšem kotu

Morda si ob branju srce parajočih zgodb rečete, da se ne dogajajo v vašem svetu. A to je laž, s katero je enostavneje živeti. Zase vem, da moram verjeti v dobro. Moram verjeti, da je svet varen kraj in da je “zlo” nekje daleč, zelo daleč. Sicer bi me hromilo. “Ne beremo mi knjig, knjige berejo nas”. Še za kako resnične so se izkazale te besede ob branju knjige, ki je zamajala moje iluzije.

V najtemnejšem kotu je prvenec Elizabeth Barnes. Mimogrede: Elizabeth dela (oz. sedaj, ko je slavna, morda več ne :)) kot analitičarka v policijski obveščevalni službi. K branju so me pritegnile besede: “Najboljši roman 2011 po izboru Amazona”. Knjiga je brez dvoma najbolj srhljiv roman, kar sem ga prebrala do sedaj. In ne, knjiga ne spada v žanr grozljivk, a že sama misel, da se delčki te sicer izmišljene zgodbe dogajajo povsod po svetu, pretrese do kosti. Travme, posledice travm, kaj vse je zmožen človek preživeti in navsezadnje – kaj je človek zmožen storiti sočloveku. Napeto branje, ob katerem utegnete na trenutke pozabiti dihati.

Ste gledali nanizanko Prijatelji? V enem izmed delov, je Joey rekel, da hrani knjige, ki ga strašijo, v zamrzovalniku. In jaz sem ob branju moje zadnje knjige pomislila, da je to ravno prava knjiga za hrambo pod ničlo :). Sredi branja sem odložila knjigo, ker je bila preveč kruta. Rekla sem si, da je ne morem več brati, kasneje pa spoznala, da je še huje obstati sredi zgodbe in bom mirna šele, ko bom prebrala zaključek.

Čeprav je knjiga vse prej kot zabavno poletno branje, bi jo uvrstila na seznam poučnega čtiva za ženske. Nazorno prikaže stopnjevanje komaj vidnega besednega ter fizičnega nasilja v zvezi do točke neobvladljivosti. Opozorilni znaki, ob katerih marsikatera ženska samo zamahne z roko, so lahko tihi alarm, del večje zgodbe. Hkrati je knjiga prepredena z neverjetno natančnimi opisi doživljanja obsesivno kompulzivne motnje in super za vse, ki vas zanima človeška psiha.

9789610126706_maketaŠtevec prvih korakov: 106/365

 

Oblek ni nikoli preveč :)

Ni v moji navadi, da naredim več izdelkov v enakem slogu. Ko jih, lahko to pomeni le nekaj – da sem našla nekaj meni resnično pisanega na kožo.

Vam takoj povem, zakaj se mi je ta kroj obleke tako zelo prikupil. Ravno pravšnji dekolte – ne maram tistih fejst globokih, ki niso primerni za vse priložnosti, takšni, ki ne pokažejo niti delčka ženskih čarov, mi tudi ne dišijo. Obleka je v prsnem delu nagubana ter ima pentljico (detajl mora biti, seveda :)). Dolžina obleke ni prekratka in ne dolga kot ponedeljek :). In tisto, kar je zelo pomembno za udobje v vročih dneh – čeprav objame linije telesa, ni oprijeta. O gumbkih pa že tako govorim preveč in bom tokrat tiho :D.

Danes sem dokončala kar dve obleki. Krstila sem roza blago, tako da obleka izpolnjuje “prvič” pogoj projekta. Črno belo pa dodajam za dobro mero – če se vam zdi znana, je to zaradi te obleke (današnja mi je bolj všeč :)).

Day 105 - pink dress 1 Day 105 - pink dress 3 Day 105 - pink dress 4Day 105 - black and white dress 1 Day 105 - black and white dress 2Števec prvih korakov: 105/365

Obleke, obleke, obleke :)

Vroče poletje se je skrilo neznano kam, a se ne pustim motiti – pridno nadaljujem s šivanjem lahkotnih poletnih oblek (v barvah, ki pospešijo srčni utrip, seveda :)).

Današnja je prva, ki sem jo opremila z gumbki. Kljub luštnim gumbom, ki nestrpno čakajo, da bodo polepšali oblačila, na koncu mnogo krat ugotovim, da popolnoma navadni pometejo s konkurenco. Še eden tistih trenutkov, ko je simpl najtaboljše (iz katere reklame je že to? :)).

Day 104 turquoise dress 1 Day 104 turquoise dress 2Števec prvih korakov: 104/365

Julian Barnes: Smisel konca

Po lahkotnih vrsticah izpod peresa Sophie Kinsella je bilo prav prijetno prebrati nekaj bolj “resnega”. In to na mah, kot se za knjigožerko, ki je bila predolgo brez knjig na domači knjižni polički, tudi spodobi :).

Smisel konca je roman, s katerim je Barnes (1948), eden najpomembnejših britanskih pisateljev, leta 2011 pobral Bookerjevo nagrado (za najboljši roman v angleščini, avtorjev iz držav Commonwealtha, Irske, Pakistana, Južnoafriške republike). Mene je bolj kot sama zgodba navdušil njegov stil pisanja. Saj veste, ko preberete stavek in so besede povezane med seboj na prav poseben način, ti pa samo nemo občuduješ celoto.

Zanimivo, kako pritegnemo zgodbe, ki se skladajo s vprašanji ter razmišljanji, ki jih pestujemo na točno določeni točki življenja. V zadnjem času veliko razmišljam o vplivu človeka na soljudi, o tem, kako premalo se zavedamo moči naših besed in dejanj. Podobno kot kamen, ki ga vržeš v vodo, razburka gladino in rodi drobne valove, tako naša življenja zaznamujejo svet okrog nas. Morda val zbledi, preden doseže sočloveka, morda je pa dovolj visok, da ga potopi. Preden vržemo kamen v vodo, velja razmisliti o posledicah, ki jih morda ne bomo mogli nikoli popraviti.

2012-10-26-kosilo-nekega-molja-julian-barnes-smisel-konca-7598Števec prvih korakov: 103/365

Sophie Kinsella: Mi daš svojo številko?

Sestavila sem seznam knjig od Sophie Kinsella in na veliko veselje ugotovila, da sem pri branju njene zbirke izpustila Mi daš svojo številko?.

Moram priznati, da me je v primerjavi z ostalimi njenimi knjigami tale za odtenek razočarala. Nisem ljubiteljica osladnih ženskih zgodb in čeprav imajo vse njene zgodbe pravljičen pridih, me to pri prejšnjih ni motilo, bilo je simpatično. Morda je tale za odtenek bolj pocukrana kot ostale, ali pa me le vsebina ni tako pritegnila. Morda pa sem le v obdobju, ko mi dišijo bolj realne, življenjske zgodbe.

14542_14738

Za vse, ki vam je Sophie prirasla k srcu in se sprašujete, če ste katero izpustile, prilagam spisek knjig, ki sem jih so sedaj zasledila v slovenski verziji.

Pod psevdonimom Sophie Kinsella:

 • Mi daš svojo številko?
 • Se me spomniš?
 • Španske počitnice
 • Neugnano dekle
 • Gospodinja da te kap
 • Moje skrivnostiMala strastna zapravljivka
 • Strastna zapravljivka se poroči
 • Strastna zapravljivka osvoji Manhattan
 • Strastna zapravljivka in njena sestra
 • Strastna zapravljivka in njen otrok

Pod rojstnim imenom Madeleine Wickham:

 • Hiša naprodaj
 • Koktajli za tri
 • Vsiljivka
 • Igra parov
 • Poročni dan

Števec prvih korakov: 102/365

Film: Let nad kukavičjim gnezdom (1975)

Malce (oz. malce bolj kot le malce :)) me moti moja slaba organizacija pri gledanju filmov. Vse preveč krat pristanem pri bolj ali manj zgrešenih novejših filmih, ki jih izklopim po petih minutah. Med tem pa spregledam ogromno dobrih filmov s starejšo letnico. Staro namreč ne pomeni vedno za staro šaro, a ne? :). In sem prišla na super idejo, da bi pogledala starejše z Oskarjem nagrajene filme. Recimo temu moj mali filmski projekt :).

Eden izmed filmov, ki sem jih imela že dolgo na seznamu “Obvezno poglej”, je drama Let nad kukavičjim gnezdom. Film je pobral kar pet Oskarjev, med drugim za najboljši film, Jack Nicholson je dobil Oskarja za najboljšo glavno vlogo. Mimogrede – Let nad kukavičjim gnezdom je z oceno 8.8 trinajsti najbolje ocenjen film na IMDB-ju. Statistika je vsekakor vzpodbudna :).

Všeč so mi filmi s sporočilom brez roka uporabe. Všeč so mi zgodbe z globino, ki jo je potrebno sestaviti iz delčkov, skritih onkraj besed, in zgodbe ki ji doživljam na večih ravneh. In tale film premore vse to.

Čeprav se sama zgodba odvija v psihiatrični bolnišnici, bi se lahko prav tako odvijala izven nje. Ljudje se iz takšnih ali drugačnih razlogov zaklepajo s svoj varen svet tudi izven bolnišničnih zidov. Povsod okrog nas so primeri nadvlade, lomljenja človeškega duha in ustvarjanja ponižnih ovčk. Pretresljivo, pa vendar sem na koncu začutila nov začetek, svobodo brez rešetk.

Let nad kukavičjim gnezdomŠtevec prvih korakov: 101/365

Okrogla stotka :)

Danes je že stoti dan projekta, uiii :). Čas za mini-mini analizo in resna globoka razmišljanja :).

Ob začetku projekta sem nosila v glavi sliko same sebe. Kakšna bi morala biti, kaj bi morala početi? Koščki barve počasi, a vztrajno odpadajo iz umetne slike sanjskega življenja in razkrivajo pristno sliko. Veliko vrstic iz prvotnega načrta sem že prečrtala, predvsem tistih, povezanih z zunanjim svetom. Nova, resnična slika je bolj je povezana z občutki in s tem, kakšen človek želim biti.

Na začetku projekta sem razmišljala o novih in razburljivih izkušnjah, krajih, doživetjih. Moje življenje se mi je zdelo malce bledo in dolgočasno. Pa vendar sedaj spoznavam, da ti občutki niso bili povezani s svetom okrog mene. Odkar sem naredila nekaj drobnih popravkov smeri, si vsega, kar velja za razburljivo in vredno, sploh ne želim. Morda bi zunanji opazovalec ocenil moje življenje kot dolgočasno, pa vendar je točno takšno v tem trenutku pravo zame. Morda sem čudna (verjetno sem :)), ker ne sanjam o razkošju in razburljivem življenju. Mirno in preprosto življenje, v katerem prijazno skrbim zase, v družbi ljubezni, ustvarjanja, dobrih knjig in filmov (da ne pozabim hrane), je tisto, kar mi do roba (in še čez) napolni srčka in dušo :).

Zato nikar ne pričakujte, da bo blog v času projekta pokal po šivih od neverjetnih novosti. Potovanje bo mirno, morda tu in tam kakšna brzica, pa vendar upam, da ne boste zehali od dolgega časa :).

Sem skoraj pozabila na današnjo domačo nalogo. Dopolnjujem moj najljubši kroj za oblekco in vsako različico skušam narediti bolj popolno. Današnja me je prijetno presenetila, ko je bila dokončana. Vzorci so sedaj videti še bolj luštni :).

Day 100 pattern green white dress 1 Day 100 pattern green white dress 2Števec prvih korakov: 100/365