Potepuhi (PS z zamudo :))

Ja, vem, da sem zamudila rok, ampak če sem že začela s pisanjem, bom še zaključila……

Spodnje vrstice ne govorijo o “pravih” popotnikih, ki nizajo nepregledno število  svojih stopinj po zemeljski obli z namenom, da spoznajo svet. Moje besede so veliko bolj namenjene skupini popotnikov, ki imajo za seboj že leta potovanj od doma – v iskanju  DOMA. Morda pri tem premikajo stopala, morda pa le vlakna srca.

V mojem slovarju je dom nek življenjski prostor, ki je fizično omejen z stenami. Pojem DOM pa označuje “prostor”, ki ni nujno določen z stalnimi geografskimi koordinatami. Je “prostor”, kjer se počutimo varno in ljubljeno, kjer smo lahko MI. DOM so ljudje, ki nas začutijo brez besed. DOM so tiste redke stvari, katerih vonj nas spomni na to, kdo v resnici smo.

In tako dobi rek: “Povsod je lepo, doma je najlepše”, novo obliko: “Povsod je lepo, DOMA je najlepše.”

Potepuhi, ki so vedno na poti, ker nimajo DOMA, le redko pokažeju svetu ogromne luknje v srcu. Status brezdomca zakrijejo zidovi, ki ne predstavljajo zavetja, ampak dušijo krike. Dnevi tovrstnih potepuhov so sestavljeni iz izletov. Do hladilnika. Do trgovine. Do gostilne. Do uličnega prodajalca mamil. Do varajočega objema. Do sanjskega sveta brez bolečin. Celo do smrti. Na točki, ko se znameniti rek spremeni v: “Povsod je lepše kot doma”, je dom le drugo ime za solze v očeh, osamljenost v srcu in težke besede namesto objema dobrodošlice.

Mali princ je šele potem, ko je zapustil svoj planet in vrtnico, spoznal, kje je njegov DOM. Tudi Alkimist je po ogromno prepotovanih poteh ugotovil, da je zaklad zakopan na mestu, od koder je prišel.

Včasih je potrebno iti daleč – da najdemo to, kar je že od nekdaj v nas.

Za najlepši in najbolj topel DOM ne potrebujemo najmodernejše hiše z bazenom. Zadostuje že veliko in odprto srce, ter dve roki, ki znata objeti in čutiti – pa četudi smo mi tisti, ki znamo objeti – samega sebe.

Trenutno stanje duha: Še pod vtisi današnje salse 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja