Leto metuljev *1*

Če bi zunanji opazovalec pogledal sliko mojega življenja, bi gotovo rekel, da se v preteklem letu ali dveh ni spremenilo veliko. Ob slabih dnevih se tudi meni zdijo moji premiki polžje počasni. Velikokrat pozabim, da najpomembnejše spremembe v življenju niso tiste, ki so ogromne in vsem na očeh. Tisti drobceni premiki, ki se zgodijo v nas in zgolj za 1 milimeter porabimo ogromno moči in energije, so spremembe, ki vodijo proti CILJU. Pred časom sem na internetu našla sliko, ki na zelo simpatičen način prikazuje zgornje vrstice.

V preteklem letu sem zapisala na papir le nekaj zgodb, ustvarila le nekaj izdelkov. Slap moje ustvarjalne energije je zamrznil. Se je pa v moji glavi rodila marsikatera ideja, ki bo morda v prihodnosti našla prostor v realnem svetu.  Morda je pa tisti korenček na levi strani moj? 🙂

Včeraj je obisk spletne knjigarne sprožil v meni metuljčkaste vibracije. Avtor Kreativnega dnevnika za vsak dan v letu, Noah Scallin, je nekega dne izrezal lobanjo iz oranžnega papirja in na svoj blog zapisal, da bo vsak dan objavil nekaj povezanega z likom lobanje. Koncept, da narediš nekaj popolnoma vsak dan v letu (lahko gre za zgodbe, slike, kakšno posebno tematiko, …), je bil navdih za njegov Daily creative journal. Dnevnik je nabit z idejami in nasveti, ter seveda prostorom, kamor vsak doda svoje dnevne kreacije. Dnevnik je navdihnil ogromno ljudi po celem svetu, nekatere zgodbe so zbrane tudi na blogu.

Kdor je gledal film Julie&Julia, se prav gotovo spomni, kako se je Julie nekega dne odločila, da v enem letu preizkusi 365 receptov iz kuharske knjige slavne mojstrice francoske kuhinje. O svojem projektu je pisala blog, ki je postal tako uspešen, da so jo zasuli s ponudbami. Napisala je knjigo (kasneje so posneli celo film) in postala pisateljica, kar je bila pred tem njena neizpolnjena želja. Tako je v življenju – do ciljev nas včasih pripeljejo povsem nepričakovane poti. Zaradi tega sporočila se mi je ta film vtisnil v spomin in srce.

Ob gledanju filma sem razmišljala o svojem lastnem cilju, ampak je ideja spolzela skozi prste, kot se običajno zgodi, če ideje takoj ne zagrabimo z obema rokama. Morda pa včasih enostavno ni pravi čas in se nekje v sebi zavedamo, da korenček pod zemljo še raste in bi bilo prezgodnje pobiranje zelenjave za nas pogubno. Morda je sedaj pravi čas za nov cilj. Pa četudi tvegam, da mi javno spodleti :). Vendar bom tudi najhujši potencialni možni scenarij prežvečila in pogoltnila kot že marsikaterega v življenju, tako da se že vnaprej psihično pripravim na vse možne izide :). Še sreča, da te zaradi neizpolnjenih ciljev ne morejo kazensko preganjati –  bi pa po moje kar hitro zmanjkalo prostora v zaporih, če bi bilo temu tako :).

Moj cilj je vsak dan ustvariti črte, črke, barve, oblike, … Ne vem še, kaj bo nastalo. Bo pa povezano z metulji. Obožujem metulje. Ne le zaradi njihove skoraj nezemeljske lepote, ujete na nekaj popolnih kvadratnih centimetrih. Preobrazba iz bube v metulja me tako zelo spominja na ljudi. Metulj krepi svoja krila, medtem ko se pribija skozi ovoj. Če bi metulju pomagali in prerezali ovoj, ne bi preživel zaradi prešibkih kril. Zato, da lahko izpolni svoj namen, se mora najprej sam okrepiti. Tako kot človek. Včasih sovražimo ovire, ki jih moramo premagati, ampak ravno ovire so tiste, ki nas naredijo dovolj močne, da lahko poletimo za svojimi sanjami. Preden nekomu “dobronamerno” pomagamo (velikokrat to naredijo starši), se vprašajmo, ali si morda še krepi krila …

Ugotavljam, da na nek način zgodba o metulju spominja na korenček, narava je res polna modrosti :).

Mislim, da bo današnji zapis ravno pravšnji za prvo kljukico. Še 364 🙂

Trenutno stanje duha: Pizza time 🙂

3 misli na “Leto metuljev *1*”

 1. Joj, tole je super ideja. Čisto slučajno sem naletela na tvoj blog in me je tale tvoj metuljčkast projekt povsem navdušil. Razmišljam, da bi se tudi sama lotila nekaj takega. Še razmišljam o temi ampak se mi zdi, da že vem, kaj bo 🙂

  Se pa bojim, ali mi bo uspelo vsak dan nekaj ustvariti in tudi objaviti.

  Bomo videli, morda pa prilagodim pravila in ustvarjam vsak drug dan, objavljam pa npr. najmanj 1x tedensko 🙂

  1. Keti,

   me veseli, da ti je všeč. Še bolj me veseli, da razmišljaš o svojem projektu – jaz že delam načrte za novega :). Res je, ni enostavno vsak dan narediti nekaj novega, pa vendar ko iščeš čas in voljo, jo nekako najdeš. Enkrat tedensko je super ideja, sploh če je potrebno narediti nekaj večjega – pomembno je, da projekt ni mučenje, ampak veselje in vsak dan mini korak iz cone udobja, ki te vodi v čudovite, še neodkrite kotičke :). Tako da držim pesti zate – prosim sporoči, če se odločiš, bom dodala link tvojega projekta v enega izmed svojih zapisov :).

   Pozdravček,
   Elenah

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.