Hitri Tečaj Slovnice Za Zarjavele Spominske Celice – 2.Del

TEŽAVE PRI SPREGANJU GLAGOLOV
glagol napačno pravilno
zadeti zadanejo zadenejo
razsvetliti razsvetljijo razsvetlijo
izpolnjevati izpoljnjujejo izpolnjujejo

VELELNIKI GLAGOLOV NA -ČI

Glagoli na -či, ki imajo v povednem sedanjiku končnico -žem, tvorijo velelnik s končnico -zi in ne -žipostreči – postrežem – postrezi (in nepostreži).

VARIANTNA PREDLOGA Z/S IN K/H

Za izbiro prave variante je pomembna pisava naslednje besede in ne njena izgovarjava. Pri branju pa izgovarjavo prilagodimo izgovarjavi naslednje besede. Tako pišemo: z Zoisom, kar preberemo [s cójzom]. Pred številkami je treba upoštevati izgovarjavo številke.

·         z / s

Predlog s je pred nezvenečimi nezvočniki. To so: c č f h k p s š t. Najlaže si jih zapomnimo s stavkom “Tsuhškafec pušča.” Pred vsemi drugimi črkami je predlog z.

·         k / h

Predlog h pišemo pred besedami, ki se začnejo s črkama k in g (h kovaču, h godu). Pred vsemi drugimi črkami je predlog k.


EDEN / EN

Eden je samostalniška oblika števnika en za imenovalnik ednine moškega spola. Kadar števnik uporabljamo pridevniško, je treba uporabiti en (En človek je prišel.), kadar stoji samostojno (kot samostalnik), pa je treba uporabiti eden (Vsi za enega, eden za vse.). V marsikaterih primerih pa je namesto eden bolje uporabiti kar zaimek nekdo: namesto Eden je včeraj prišel. je bolje Nekdo je včeraj prišel. (razen kadar hočemo posebej poudariti število).


 

Trenutno stanje duha: Podopustniško 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja