*15/365* Kvinoja z zelenjavo

Obožujem kvinojo. Je okusna, zdrava, enostavna za pripravo in se odlično razume z različnimi vrstami zelenjave, zelo okusna je tudi z gobicami. Moja najljubša različica kvinoje je kvinoja s porom, rumeno&rdečo&zeleno papriko ter bučkami. Ker danes nisem imela rdeče paprike, sem malce eksperimentirala in dodala korenček ter grah.

Tako na kratko:

  • Na olivnem olju sem popražila por, korenček, grah in bučke (bučke sem dodala na koncu, ker potrebujejo manj časa, da se skuhajo).
  • Dodala sem kvinojo, ki sem jo pred tem dobro oprala (vsako seme je namreč obdano z nežnim plaščem saponina, ki se –  če je ne operemo  – med kuhanjem spremeni s sluzasto in grenko tekočino). Za dve povprečno lačni osebi zadostuje okrog 160g kvinoje :).
  • Dodala sem nekaj žlic pasiranih pelatov, sol, vejico peteršilja, kajenski poper (ki je za razliko od črnega popra želodčku prijazen :)) in dvakratno količino vode (glede na količino kvinoje).
  • Kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut oz. tako dolgo, da postanejo prozorna in se pojavijo majhne spirale, podobne kalčkom. Nato pustimo stati še 5 minut, da nabrekne do konca.

Day 15 kvinoja 1 Day 15 kvinoja 2Za konec pa še info za radovedne :):

  • Kvinoja vsebuje več beljakovin kot katerakoli druga žita (14-16%, nekatere vrste celo do 20%) – zato je zelo priljubljena pri veganih. Poleg beljakovin, vsebuje kvinoja veliko vitaminov E, B1, B2, B6 in B9 ter železa, magnezija, fosforja in cinka. Vsebuje osem aminokislin in je dober vir prehranskih vlaknin.
  • Kvinoja je vsestransko uporabna: nadomesti lahko katerokoli žito v skoraj vsakem receptu. Lahko je nevtralnega okusa, hitro pa prevzame okuse začimb ali druge hrane. Lahko jo dodajamo v solato, v sladice. Je odličen vir prehrane za dojenčke in otroke.
  • Ne vsebuje glutena. Je želodcu prijazna, saj je lahka, okusna in lahko prebavljiva, se ne lepi in ni težka za želodec kot ostala žita.
  •  Zaradi vseh teh značilnosti se kvinoja uvršča med pridelke NASA nadzorovanega ekološkega življenjskega sistema pri poletih.
  • Ko odpremo vrečko, je kvinojo najbolje hraniti v steklenih kozarcih.

Dogodek dneva: Podrla dnevni rekord v številu izdelanih uhančkov iz žice 🙂

Števec prvih korakov: 15/365

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja