Omleta s šparglji & rukolo

April je moj najljubši mesec v letu. Pa ne zaradi aprila samega, temveč zaradi zavedanja, da je pred menoj s pisano pentljico okrašen paket, v katerem se skriva najlepši del leta. Polni kamioni sonca, lahkotna poletna oblačila in seveda (kaj naj rečem, mi lajk gud fud :)) čas za sveže gurmanske sestavine.

Veselje v kuhinji se je že začelo. Najprej regrat (mmm), prejšnji teden pa sem prvič letos jedla šparglje. Šparglji so božanski v juhah, na testeninah, ali pa kar popečeni zraven krompirčka. In kaj je pri vsem tem najlepše – so zelo zdravi, z njimi se lahko razvajamo brez slabe vesti. Meja je le naša domišljija. Šparglji so najbolj okusni, ko so sveži. Za kakšen dan ali dva jih lahko hranimo tudi v manjši količini vode – kot šopek najljubših rožic :):

Day 30 omleta s šparglji 4Pred dnevi me je navdušila omleta z bučkami, papriko in porom. Sem že kar malce pozabila na to različico zajtrka. In ko sem včeraj kupila šparglje, sem pomislila, da bi jih lahko uporabila tudi v omleti. Zakopala sem se med recepte in še posebej mi je skočil v oči (ali naj rečem v ponev? :)) recept za omleto s šparglji in rukolo. Danes sem se končno naučila narediti popolno omleto, do sedaj sploh nisem vedela, kaj delam narobe :).

Sestavine (zadostuje za 1 osebo):

  • 100g špargljev
  • 10g rukole
  • polovica manjše čebule (meni je najljubša rdeča)
  • žlica olivnega olja
  • 2 manjši jajci
  • sol in poper (saj veste – kajenski je želodčku prijazen)

Na delo veselo:

  • Šparglje oplaknemo pod tekočo vodo in odcedimo. Olesenele dele odrežemo in zavržemo. Nato šparglje narežemo na 1 do 2 cm dolge kose. Čebulo olupimo, operemo in drobno nasekljamo. Rukolo očistimo, ji odstranimo debele peclje, nato pa jo operemo, otresemo in grobo nasekljamo.
  • V veliki ponvi segrejemo polovico olja, na katerem na hitro popražimo čebulo, da postekleni. Primešamo šparglje in med stalnim mešanjem pražimo še 5 minut, nato pa primešamo rukolo in pražimo samo še toliko časa, da ovene. Ponev odstavimo.
  • Jajca ubijemo v skledo. Z vilicami prebodemo rumenjake in jih na hitro pomešamo z beljaki (ne stepamo). V jajca stresemo vsebino ponve, premešamo ter po okusu osolimo in popopramo.
  • Ponev ponovno pristavimo na kuhalnik in vanjo vlijemo preostalo olje. Ko se segreje, v ponev vlijemo jajčno zmes in znižamo temperaturo na srednjo jakost. Jajčno zmes z lopatko močno mešamo toliko časa, da se jajca začnejo strjevati. Z robov ponve jajčno zmes potegnemo na sredino in pri tem držimo ponev nekoliko poševno, da tekočina steče proti robu. Postopek ponavljamo toliko časa, da se omleta povsod rahlo strdi. Nato omleto pustimo pri miru, da se na spodnji strani rahlo zapeče (30 do 40 sekund).

Day 30 omleta s šparglji 1Za konec pa še nepogrešljivi dodatek popolnega obroka – z eno nogo sem vedno na lovu za novimi vzorčki :). Tale je eden izmed mojih novih najljubših:

Day 30 omleta s šparglji 3Števec prvih korakov: 30/365 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja