Glede na to, kako enostavna za pripravo in hkrati božanska omaka je pesto, je skoraj čudež, da je še nisem nikoli naredila. Pesto se poda k testeninam, njokom, kot namaz na kruh, …
To je bila tudi odlična priložnost, da že končno poskusim kvas v kosmičih (z njim sem nadomestila parmezan v omaki). Našla sem ga na polički trgovine z zdravo prehrano. Jedilni kvas v kosmičih je drugačen kot običajni pekovski kvas, saj gre za neaktivni kvas, ki predstavlja različen vir hranil, še posebej je bogat s proteini, aminokislinami, encimi in minerali in vitamini skupine B, kar je še predvsem dobrodošlo za ljudi, ki se prehranjujejo s pretežno rastlinsko hrano. Jedilni kvas vsebuje malo natrija in maščob, zato je odličen za ljudi, ki omejujejo vnos soli, še vedno pa prisegajo na slani okus. Jedilni kvas se uporablja tudi kot začimba, ima pa tudi okus po parmezanu, zato je odlično sredstvo za doseganje okusa po siru.
Pesto lahko naredimo v različnih kombinacijah oreškov ter začimb. Jaz sem se odločila za testenine, pinjole in baziliko (ker je oboje mmm 🙂 )
Sestavine (za dve osebi):
- 25 g pinjol
- 30 g svežih listov bazilike
- 2 stroka česna
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- kvasni kosmiči (dodamo po želji, lahko jih tudi izpustimo)
Priprava:
- V možnarju enega za drugim stremo pinjole, liste bazilik in česen. Če nimate dovolj časa, ali pa če se vam enostavno ne ljubi, jih lahko na drobno nasekljate v sekljalniku.
- V manjši skledi zmešamo strte pinjole, baziliko in česen. Med mešanjem postopoma prilijemo toliko olivnega olja, kolikor ga potrebujemo za želeno gostoto.
- Dodamo kvasne kosmiče (ali pa jih tudi kasneje primešamo k testeninam).
- Testenine dobro odcedimo in jih damo nazaj v posodo. Dodamo omako in dobro premešamo. Po želji dodamo še kapljico ali dve olivnega olja 🙂 .
Ocena? Otročje lahko, a okusno za prstke polizat 😀 .
Števec prvih korakov: 89/365