Film: Let nad kukavičjim gnezdom (1975)

Malce (oz. malce bolj kot le malce :)) me moti moja slaba organizacija pri gledanju filmov. Vse preveč krat pristanem pri bolj ali manj zgrešenih novejših filmih, ki jih izklopim po petih minutah. Med tem pa spregledam ogromno dobrih filmov s starejšo letnico. Staro namreč ne pomeni vedno za staro šaro, a ne? :). In sem prišla na super idejo, da bi pogledala starejše z Oskarjem nagrajene filme. Recimo temu moj mali filmski projekt :).

Eden izmed filmov, ki sem jih imela že dolgo na seznamu “Obvezno poglej”, je drama Let nad kukavičjim gnezdom. Film je pobral kar pet Oskarjev, med drugim za najboljši film, Jack Nicholson je dobil Oskarja za najboljšo glavno vlogo. Mimogrede – Let nad kukavičjim gnezdom je z oceno 8.8 trinajsti najbolje ocenjen film na IMDB-ju. Statistika je vsekakor vzpodbudna :).

Všeč so mi filmi s sporočilom brez roka uporabe. Všeč so mi zgodbe z globino, ki jo je potrebno sestaviti iz delčkov, skritih onkraj besed, in zgodbe ki ji doživljam na večih ravneh. In tale film premore vse to.

Čeprav se sama zgodba odvija v psihiatrični bolnišnici, bi se lahko prav tako odvijala izven nje. Ljudje se iz takšnih ali drugačnih razlogov zaklepajo s svoj varen svet tudi izven bolnišničnih zidov. Povsod okrog nas so primeri nadvlade, lomljenja človeškega duha in ustvarjanja ponižnih ovčk. Pretresljivo, pa vendar sem na koncu začutila nov začetek, svobodo brez rešetk.

Let nad kukavičjim gnezdomŠtevec prvih korakov: 101/365

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.