Veganjeze :)

Odkar sem črtala iz svojega jedilnika meso, sem iskala njami vegansko (brez soje) različico omake bolognese, ki sem jo v svojih mesnih časih oboževala. Rezultat trenutnega navdiha je omaka, ki je nekakšen hibrid med golažem (veliko čebule), ter omako bolognese (začimbe, tekstura). Jed, ki je in bo še zagotovo velikokrat na jedilniku, saj je MMMMM :).

Priprava (za dve osebi):

– Čez noč namočiš 100g rdeče leče. Spereš jo v hladni vodi. Voda v loncu, kjer se bo kuhala leča, mora biti prav tako hladna  (sicer bo kuhanje trajalo celo večnost). Dodaš ščepec timijana in lovorjev list (za okus in lažjo prebavljivost).

– Na segreto olivno olje vržeš pol žličke origana, pol žličke bazilike, četrt žličke timijana.

– Čez slabo minutko dodaš nasekljaš zeeelo veliko čebulo (ali dve manjši), ter jo popražiš na olivnem olju (na majhnem ognju, po potrebi dodaš nekaj kapljic vode, da postekleni in ne postane rjava, ker saj veste, rjava čebula je težka za naše želodčke).

– Dodaš na drobno narezan korenček ter rdečo papriko.

– Ne pozabi pristaviti lonca za testenine – s to omako se še posebej ujemajo pirini peresniki 🙂 .

– Čez nekaj minut dodaš omaki vejico peteršilja ter konzervo pelatov (komaj čakam na poletje in sveži paradižnik, mmm 😛 ). Od množice pelatov, ki sem jih do sedaj preizkusila, so moji najljubši  NaturPur (videti so najbolj zreli in imajo najmanj kiselkast okus).

– Ko postane omaka dovolj gosta, dodaš lečo. Počakaš nekaj minutk, da se okusi prepojijo.

– Peresnike lahko vmešaš kar v omako.

– Ne pozabi na skodelico sveže, super zdrave zelene solatke 🙂 .

Veganjeze

2 odziva na “Veganjeze :)

  1. Še tebi “Thumbs up” za takšno odločitev (v enem dnevu dve blogerki s podobno odločitvijo)
    Tale omakca pa izgleda odlično. Pomoje se rdeča leča obnese najbolje pri tej omaki, saj ko se rdeča leča skuha ima teskturo in malce podoben okus, kot mleto meso (haše).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja